Napkollektorépítés, zöld építészet, zöld hétköznapok, vegyszermentes háztartás, zöld konyha – legyen háztartásvezető, vagy ezermester, segítségünkkel a zöld hétköznapok útjára léphet!
Gyors bögrés mákos süti - tényleg gyors!
2 bögre liszt
1 bögre mák
1/2 bögre cukor
1 vaníliás cukor
1 bögre tej
1 bögre olaj
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor vagy szódabikarbóna
csipet só
A mákot durván átdarálom, épphogy megtörjem a szemeket, hogy az értékes anyagok kikerülhessenek belőle. A bögrét a tepsim méretétől függően választom meg.
Összekeverem külön a nedves és külön a száraz hozzávalókat. Mikor mind a kettő kellően homogén, egybeöntöm, újabb gyors keverés, és már mehet is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 190 fokon tűpróbáig sütöm.
Variációk:
1. Tejérzékenyeknek langyos vízzel is készíthető.
2. Változatosság kedvéért rakhatunk bele meggyet esetleg ribizlit, málnát vagy áfonyát is miután a tepsibe öntöttük.
Görhe - édes kukorica süti vasárnapi desszertnek lisztérzékenyeknek is
aratási görhe hozzávalói:
- 1 dl tej
- 1 dl étolaj
- 6 dl kukoricaliszt
- 3 tojás
- 25 dkg cukor (lehet kevesebb is, vagy helyettesíthető mézzel)
- 3 édes alma reszelve
Hozzávalókat összekeverjük (először a tojásokat, majd fokozatosan adagolva, felváltva a többi alkozórészt) és kiolajozott tepsibe tesszük 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük. Lekvárral is ehető, finom csemege!
Paelo diótorta - Nagyon finom!!!
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg szeletelt mandula
- 15 dkg fagyasztott meggy (vagy friss)
- 1 citrom héja
- 1 tk szódabikarbóna
- 8 dkg nyírfacukor
- 8 dkg vaj
- 4 tojás
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a nyírfacukorral, vajjal. A darált diót összekeverjük a szódabikarbónával és a reszelt citrom héjával, a fele szeletelt mandulával, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszához.
- A meggyet felengedjük (ha fagyasztott volt, a frisset kimagozzuk), és a diós masszához keverjük.
- A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a diós krémbe.
- Papírral bélelt sütőformába öntjük, a tetejére rászórjuk a maradék mandulát, és 170 fokon 35 perc alatt készre sütjük.
forrás: nosalty.hu
Mézeskalács - ahogy Pirchala Zsuzsanna, népi iparművész készíti)
20 dkg vajat vagy margarint, 30 dkg porcukrot, 40 dkg mézet összeolvasztunk egy nagyobb lábasban - nem szabad forróra!
Kihűlés után hozzákeverünk: 4 egész tojást, 1 kávéskanál őrölt fahéjat, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget, 1 kávéskanál szódabikarbónát és több részletben kb. 1 kg lisztet.
Jól meggyúrjuk, hogy a tészta lágy legyen, mert pihentetés közben keményedik. Zacskóba téve legalább 12 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Újra átgyúrjuk, ha kell utána lisztezzük, majd kellő vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, nehogy leragadjon, tehát a deszkát lisztezzük. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsibe tesszük. 1 tojássárgájához hozzákeverünk 1 kávéskanál tejfölt, ezzel megkenjük, 150-170 fokon, 15-20 percig sütjük. Figyeljük, mert ahány sütő, annyiféle és a méz könnyen odakap!
Cukormáz:
1 tojásfehérjéhez annyi porcukrot keverünk 3-4 részletben, amennyit felvesz. Nejlonzacskóba tesszük, 0,5 mm-es apró lyukon mintázzuk a mézeskalácsokat!
Hogyan váltsuk ki az adalékanyagos péksütiket? Így:
Fonott kalács / fahéjas, kakaós csiga és briós
1 kg fehérliszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő (1 csomag)
1 dkg só
4 db tojás sárgája
mazsola
0,5 l tej
tojás a kenéshez
elkészítése:
Az élesztőt kis porcukorral simára keverjük. Langyos tejjel hígítjuk, majd liszttel sűrítjük. Ha megkelt a kovász, a többi nyersanyaggal közepesen lágy tésztává dolgozzuk. Kb 20 percig kelesztjük, majd daraboljuk és formázzuk. Sütés előtt tojással megkenjük.
Kakaós/fahéjas csiga, briós: mazsola nélkül készítjük el a fenti tésztát, a megkelt tésztát másfél cm vastagra nyújtjuk, vékonyan olajozzuk, megszórjuk cukorral kakaóval / fahéjjal. Szorosan feltekerjük 1,5-2 cm-es széles korongokat vágunk. Sütőlemezre helyezzük, kicsit kelesztjük és kisütjük.
Jó étvágyat!