Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Felnőttképzés

Napkollektorépítés, zöld építészet, zöld hétköznapok, vegyszermentes háztartás, zöld konyha – legyen háztartásvezető, vagy ezermester, segítségünkkel a zöld hétköznapok útjára léphet!

Gyors bögrés mákos süti - tényleg gyors! 

2 bögre liszt

1 bögre mák 

1/2 bögre cukor

1 vaníliás cukor

1 bögre tej

1 bögre olaj

3 tojás

1 citrom reszelt héja

1 sütőpor vagy szódabikarbóna

csipet só

A mákot durván átdarálom, épphogy megtörjem a szemeket, hogy az értékes anyagok kikerülhessenek belőle. A bögrét a tepsim méretétől függően választom meg.

Összekeverem külön a nedves és külön a száraz hozzávalókat. Mikor mind a kettő kellően homogén, egybeöntöm, újabb gyors keverés, és már mehet is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 190 fokon tűpróbáig sütöm.

Variációk:

1. Tejérzékenyeknek langyos vízzel is készíthető. 

2. Változatosság kedvéért rakhatunk bele meggyet esetleg ribizlit, málnát vagy áfonyát is miután a tepsibe öntöttük.

Görhe - édes kukorica süti vasárnapi desszertnek lisztérzékenyeknek is

aratási görhe hozzávalói:

  • 1 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 6 dl kukoricaliszt
  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is, vagy helyettesíthető mézzel)
  • 3 édes alma reszelve

Hozzávalókat összekeverjük (először a tojásokat, majd fokozatosan adagolva, felváltva a többi alkozórészt) és kiolajozott tepsibe tesszük 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük. Lekvárral is ehető, finom csemege!

Paelo diótorta - Nagyon finom!!!

  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 15 dkg fagyasztott meggy (vagy friss)
  • 1 citrom héja
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 8 dkg nyírfacukor
  • 8 dkg vaj
  • 4 tojás
elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a nyírfacukorral, vajjal. A darált diót összekeverjük a szódabikarbónával és a reszelt citrom héjával, a fele szeletelt mandulával, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszához.
  2. A meggyet felengedjük (ha fagyasztott volt, a frisset kimagozzuk), és a diós masszához keverjük.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a diós krémbe.
  4. Papírral bélelt sütőformába öntjük, a tetejére rászórjuk a maradék mandulát, és 170 fokon 35 perc alatt készre sütjük.

forrás: nosalty.hu

Mézeskalács - ahogy Pirchala Zsuzsanna, népi iparművész készíti)

20 dkg vajat vagy margarint, 30 dkg porcukrot, 40 dkg mézet összeolvasztunk egy nagyobb lábasban - nem szabad forróra!

Kihűlés után hozzákeverünk: 4 egész tojást, 1 kávéskanál őrölt fahéjat, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget, 1 kávéskanál szódabikarbónát és több részletben kb. 1 kg lisztet.

Jól meggyúrjuk, hogy a tészta lágy legyen, mert pihentetés közben keményedik. Zacskóba téve legalább 12 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Újra átgyúrjuk, ha kell utána lisztezzük, majd kellő vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, nehogy leragadjon, tehát a deszkát lisztezzük. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsibe tesszük. 1 tojássárgájához hozzákeverünk 1 kávéskanál tejfölt, ezzel megkenjük, 150-170 fokon, 15-20 percig sütjük. Figyeljük, mert ahány sütő, annyiféle és a méz könnyen odakap!

Cukormáz:

1 tojásfehérjéhez annyi porcukrot keverünk 3-4 részletben, amennyit felvesz. Nejlonzacskóba tesszük, 0,5 mm-es apró lyukon mintázzuk a mézeskalácsokat!

Hogyan váltsuk ki az adalékanyagos péksütiket? Így:

Fonott kalács / fahéjas, kakaós csiga és briós

1 kg fehérliszt

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

4 dkg élesztő (1 csomag)

1 dkg só

4 db tojás sárgája

mazsola

0,5 l tej

tojás a kenéshez

elkészítése:

Az élesztőt kis porcukorral simára keverjük. Langyos tejjel hígítjuk, majd liszttel sűrítjük. Ha megkelt a kovász, a többi nyersanyaggal közepesen lágy tésztává dolgozzuk. Kb 20 percig kelesztjük, majd daraboljuk és formázzuk. Sütés előtt tojással megkenjük.

Kakaós/fahéjas csiga, briós: mazsola nélkül készítjük el a fenti tésztát, a megkelt tésztát másfél cm vastagra nyújtjuk, vékonyan olajozzuk, megszórjuk cukorral kakaóval / fahéjjal. Szorosan feltekerjük 1,5-2 cm-es széles korongokat vágunk. Sütőlemezre helyezzük, kicsit kelesztjük és kisütjük. 

Jó étvágyat!

Itt van: Szemléletformálás Felnőttképzés

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Mobil: +36 20/ 775-25-21 
e-mail: info.ekoku@gmail.com