Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Az autógumik újrahasznosítása

Ma Magyarországon 40-50 ezer tonna autógumi hulladék keletkezik évente, mely hulladékként igencsak megterheli a környezetünket, hiszen olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, mint az arzén, a kadmium, a króm, a higany, és más szénhidrogének. Azonban nem csupán elhasználódásuk után terhelik meg a környezetünket, hanem már használat közben is, hiszen élettartamuk alatt 10 %-ot is veszíthetnek a súlyukból.

Nem mindegy tehát, hogy mit kezdünk velük, hogyan tároljuk őket. Számos kísérlet született már az autógumik újrahasznosítására, például kerti játékok, virágtartók, stb., ám ezek csak kismértékben jelentenek megoldást, a jelenleg felhalmozódott 80 ezer tonna gumihulladéknak nem.

Gumiból por?

Nemrégiben jelent meg egy magyar technológia, mely teljes egészében környezetkímélő. A hartai cég a világon elsőként állít elő autógumi-hulladékból lisztfinomságú port. A cég már hosszú ideje gondolkozott azon, hogy hogyan lehetne végleges megoldást találni erre a problémára, és környezetbarát módon újrahasznosítani a gumikat. Ezzel a technológiával a munkafolyamat végén egy teljesen tiszta port kapnak, amely kémiailag aktív és felhasználható új gumiköpenyek gyártásához. A folyamat lényege abban jelent valóban környezeti szempontból biztonságot, hogy melléktermékként nem keletkezik semmilyen szennyező- vagy hulladékanyag, és a felhasznált vizet is vissza tudják forgatni a rendszerbe.

Az új technológia iránt külföldről is nagy az érdeklődés, nem véletlen, hiszen a keletkező teljesen tiszta gumiporból sok minden készülhet: lábtörlő, futószalag, autógumik, fóliák, és hasznosítható szigetelőanyagként is az építőiparban - írja egy autógumis portál. Persze a teljes életciklusát még nem ismerjük a technológiának, de a leírtak biztatóak.

Újrahasznosítás egyénileg

Mindaddig, míg a hartai cég beindul, mit tehetünk egyénileg, hogy eltüntessük udvarunkról az elhasználódott gumiabroncsokat? Ha érzünk magunkban elég kreativitást és barkácsolás iránti igényt, valamint szeretjük a kihívásokat, akkor bátran belevághatunk a legvadabb ötletek megvalósításába is. Néhány méternyi kenderzsinór, két kör alakúra levágott rétegelt lemez segítségével készíthetünk belőle sámlit, a gyerekeknek hintát, kerti állatokat különböző színekben, a lehetőségek ezreinek csak a fantáziánk szabhat határt. Készíthetünk belőlük hétköznapi tárgyakat, például pénztárcát, táskát, övet, bútorokat is.

A jövő a fenntartható házé – már gumiból is!

Mivel a gumiabroncsok nagyfokú teherbíró képességgel rendelkeznek, ezért már építkezési technológiát is kialakítottak a gumiköpenyekre alapozva. A technika Mike Reynolds nevéhez fűződik, Earthship néven terjedt el a köztudatban, és lényege abban áll, hogy az épület külső és belső falait gumiabroncsokból alakítják ki, és végül földdel fedik be. Így egy olyan házat kapnak, mely rendkívül teherbíró és hőszigetelési képessége sem elhanyagolható, tekintve, hogy a gumi passzív módon tárolja a hőt.

Bármelyik megoldást válasszuk is a fentiek közül, mindenképpen környezetkímélőbb módon járunk el, mintha a kényelmes égetőművekben való égetést választjuk, melynek során veszélyes anyagok szabadulnak fel.

Itt van: Az autógumik újrahasznosítása

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu