Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Csíráztatás otthon

csira

Luca napja hagyományosan a búzacsíráztatás kezdete. Nézzük, otthon miként fogjunk hozzá!

A csírák rengeteg vitamint, ásványi anyagot és enzimeket tartalmaznak, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezért érdemes belevágni a csíráztatásba, és akár néhány nap múlva már élvezhetjük is a csírák jótékony hatását. Ráadásul, akinek nincs zöldségeskertje, az is mini kertet varázsolhat a konyhájába.

Szükséges eszközök:

 • Csíráztatni való magvak - friss, vegyszermentes magok - bioboltban, vetőmegboltban, külön csíráztatásra való magok kaphatók
 • Víz
 • Levegő
 • Utolsó napokban fény
 • Csíráztató edény (cserép, vagy műanyag) vagy ennek helyettesítésére egy befőttes üveg és gézlap

Lépések:

 1. Készítsük elő a magokat! Vegyük ki a törött és a repedt szemeket, majd a többit folyóvízben alaposan mossuk át! A mosáshoz használhatjuk a csíráztató készlet lukas darabját, vagy akár egy szűrőt.
 2. Áztassuk be! A mosás után helyezzük a magvakat egy edénybe, vagy a csíráztató tál aljába, majd öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje! Figyeljünk rá, hogy a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Érdemes melegebb, 28-30°C-on tartani a magokat ez idő alatt. Ha erre nincs lehetőség, a szobahőmérséklet is megfelel, de akkor hagyjuk kicsit tovább ázni őket!
 3. Mossuk le ismét a magokat! A megduzzadt magokat ismét alaposan öblítsük át, majd helyezzük a csíráztató készlet lyukas táljába! Az alsó, zárt tálba öntsük vizet, és a lyukas edényt erre helyezzük rá!
 4. A csíráztatás helye: Az első napokban tartsuk a csírákat jól szellőző, sötét helyen, kb. 28-30°C-on! Ha szobahőmérsékleten tartjuk az edényt, kicsit lassabban csíráznak ki a magok.
 5. Öblítsük le naponta kétszer a magokat, majd csepegtessük le alaposan a vizet! Ez azért fontos, hogy ne penészedjenek be a magok.
 6. Menjenek a maghéjak! 2-4 nap után már beindul a csírázás, ilyenkor már eltávolíthatjuk a levált maghéjakat. Egy szűrőn keresztül alaposan mossuk át a csírákat és a maghéjakat dobjuk ki! Vigyázzunk rá, hogy alaposan csöpögtessük le a vizet, mielőtt visszatesszük a magokat a csíráztató edénybe! Ilyenkor már tehetjük világos helyre, de direkt napfény ne érje!
 7. Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét! Ha készen állnak a csírák, utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Fogyaszthatjuk frissen, de üvegben sokáig elállnak a hűtőben is. Ilyenkor még lassan folytatódik a csírázás folyamata, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket, majd 2 órára helyezzük közvetlen napfényre!
 8. A következő csíráztatás előtt alaposan mossuk el az edényeket!
 • Csíráztatásra alkalmas magok: Nagyon sokféle magot csíráztathatunk, itt a teljesség igénye nélkül soroltuk fel a magokat. Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab; hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab; egyéb: retek, zsázsa, mustár, lucerna.
 • A kerámia szebb, de a műanyag hasznosabb: Bár a kerámia csíráztató edények jellemzően jobban mutatnak, nehezebb a tisztán tartásuk és könnyebben bepenészednek.
 • A csíráztatás alatt a magok az eredeti térfogatuk akár ötszörösére is megnőnek, ezért a csíráztató edényt ne tegyük tele! A magokat egy rétegben helyezzük bele, majd simítsuk el őket!
 • Ha a csíráztatás helye nagyon száraz és meleg, a napi két öblítést érdemes sűríteni és hosszabbra nyújtani.
 • Sötét helyen a csírák világos színűek és B2 vitaminban gazdagok, míg világos helyen zöldek és C vitaminban gazdagok lesznek.
 • Az egyes csírák különböző idő után lesznek ideálisak, de hogy mikor fogyasztjuk el, az teljesen az egyedi ízlés kérdése. A lucerna jellemzően hatnaposan a legjobb, a napraforgó, a köles és a retek 4-5 naposan, a búza 2-3 naposan, a lencse pedig 2 naposan.
 • A csírákat fogyaszthatjuk magában, szendvicsben, salátában vagy éppen joghurtba keverve. Levesekbe, főzelékekbe is főzhetjük, vagy egyszerűen rászórhatjuk a köretre, ledarálva pedig akár lisztkeverékbe is tehetjük. A felhasználás leginkább a fantáziánkra van bízva.
Együk magunkat egészségesre!

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu