Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Zöld tisztítószerek

Takarítás, tisztítás

Manapság a háziasszonyok a reklámok befolyása alatt, a tisztaság fogalmát a hatékony, tömény tisztító- és fertőtlenítőszerek minél nagyobb arányú használatával társítják. Rendszerint a szükségesnél nagyobb mennyiségű vegyszert használnak a ragyogó tisztaság reményében. A gyártók újabb és újabb csodaszerekkel rukkolnak elő, amelyek minden erőfeszítés nélkül eltávolítják a „makacs szennyeződéseket” is. Egy átlagos magyar háztartás legalább tízféle tisztítószert használ. Mik ezek? Mosogató és általános tisztítószerek, mosogatószer, általános tisztítók, szőnyeg- és kárpittisztítók, folttisztítók, bútorápolók, padlóápolók, bőrápolók, ablaktisztítók, fémtisztítók, tűzhelytisztítók, fertőtlenítő- és vécétisztítók, vízkőoldók, légtisztítók, légfertőtlenítők. Kicsit sok ez és felesleges is. Mit tegyünk a környezetbarát és egészséges háztartásért?

1. Hagyományosból – kevesebbet

 • Gyengébb hatóanyagú szerek alkalmazása: Egy családi háztartásban igen ritkán van szükség steril tisztaságra. A túl nagy erejű vegyszerek használata gyengítheti az immunrendszert és ez hosszú távon akár allergia kialakulásához is vezethet.
 • A tisztítószereken feltüntetett adagolási útmutató betartása: Kerülni kell azoknak a szereknek a használatát, amelyeken nincs egyértelműen feltüntetve, mennyit is kellene használni belőle.
 • A kevesebb sokszor több! A gyártók sokszor az adagolási útmutatóban nagyobb használandó mennyiséget jelölnek meg, mint amennyi a tényleges tisztításhoz elegendő; így bátran lehet kísérletezni a mennyiségek csökkentésével is!
 • Megfelelő kémiai ismeretek nélkül különböző vegyszerek keverése szigorúan tilos! Sokszor előforduló baleset például, hogy a nátrium-hipokloritot tartalmazó fertőtlenítőszert és a vízkőoldót pl. sósavat összekeverik a nagyobb tisztító hatás érdekében. Ekkor azonban mérgező klórgáz szabadul fel, ami zárt ablak mellett veszélyessé is válhat.

 

2. lépés: környezetkímélő szerek alkalmazása

Már a legnagyobb üzletekben is kaphatók természetes anyagokból készült, „szelíd” vegyszerek.

3. lépés: régi, bevált környezetbarát „szerek” használata

 A nagyarányú vegyszerfelhasználás kezdete előtt a háztartásokban négy-ötféle tisztítószer elegendő volt a lakás, az edények és a ruházat tisztán tartásához. Az alábbiakban a leggyakrabban használt szerek felhasználására láthatunk néhány példát.

A mosószóda

Olcsó és környezetbarát volta miatt egyre többen fedezik fel ismét ezt a régi-új tisztítószert.

 • Mosás: A szokásosan használatos mosópor adagjának a felét helyettesíthetjük mosószódával, de fehér ruhákhoz hagyományos mosópor nélkül is használhatjuk. Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe.
 • Tisztítás: 1 liter forró vízben három evőkanálnyi mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, csempét, linóleumot is megtisztítja. A piszkos kefék, konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
 • Mosogatás: 5 liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak. Figyelem! Alumínium edényeket ne mossunk vele!

A szódabikarbóna

A szódabikarbóna hatása a mosószódáéhoz hasonló, de annál gyengébben lúgos. Kiválóan használható hűtőszagtalanításra és egyéb kellemetlen szagok megkötésére.

 • Hűtőszagtalanítás: Helyezzünk 8 evőkanálnyi szódabikarbónát egy tálba és tegyük a hűtőbe.
 • Lefolyótisztítás: 2 evőkanálnyi szódabikarbónát tegyünk a lefolyóba, azután öntsük le ecettel és, ha lehet, hagyjuk hatni néhány órán keresztül.

Az ecet

Az ecetsav remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

 • A napjainkban használt öblítők bevonatot képeznek a ruhák felületén, amitől azok puhák és illatosak lesznek, de nem szívják olyan jól a nedvességet (így a törlőrongyok, törölközők, pelenkák hatékonysága csökken), terhelik élővizeinket és összetevőik allergiát okozhatnak. Használjunk helyettük ecetet, mely egy enyhe sav, ezért a mosás során a ruhában maradó mosószert kiválóan közömbösíti. Hígítsuk a 20 %-os ecetet 1:2 arányban vízzel, és töltsük az öblítőtartályba. Néhány csepp illóolajat is adhatunk hozzá.
 • Ablaktisztítás, mosogatás: Ablakot, tükröt legkönnyebben forró, ecetes vízzel tisztíthatunk. Ha kevés denaturált szeszt is teszünk az ablakmosó vízbe, portaszító réteget képez.
 • A lerakott vízkövet úgy távolíthatjuk el például a vízforralóból vagy a teáskannából, hogy víz helyett ecetet öntünk bele és felforraljuk. Vigyázat, ne lélegezzük be a gőzeit! A művelet végeztével a forralót tiszta vízzel öblítsük ki.
Itt van:

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu