Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Gondtalan nyaralás

A legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön a nyár, és kivehessük a jól megérdemelt nyári szabadságot. Ezalatt a legtöbben elutaznak nyaralni, persze szép számmal akadnak olyanok is, akik ezekre a hetekre csak otthoni pihenést terveznek feltöltődésül. Ha nyaralni megyünk, akkor fontos, hogy nyaralásunk gondtalan és balesetmentes legyen, ám ennek érdekében sokféle előkészületet kell tennünk.

Tervezzünk meg mindent előre!

Ahogy előre megtervezzük utazásunk célját, az ott eltölteni szándékozott időtartamot, úgy azt is alaposan meg kell terveznünk, hogy mi mindent csomagoljunk el az útra. Erre érdemes már hetekkel korábban készülni, listákat írni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnunk.

A listára felkerülő tárgyak mindegyike esetében kérdezzük meg magunktól: valóban szükséges, elengedhetetlen-e, hogy elcsomagoljuk, vagy egy-két hétig tudjuk nélkülözni? Semmiképp se csomagoljunk el túl sok ruhát, túl sok pipereholmit, mert ezek nagyrészt feleslegesek. Nyáron, a nagy melegben a kimosott ruhák pár óra alatt megszáradnak, fölöslegesen terhelnénk velük az úticsomagunkat. Vigyünk praktikus, kényelmes ruhákat, olyanokat, amelyekben jó kirándulni, várost nézni, és amelyeket akár az esti vacsorához is felvehetünk.

Nyaraláshoz elengedhetetlen a naptej és a kullancsriasztó, tisztálkodó szerek, emellett érdemes néhány gyógyszert is magunkkal vinni, láz, fejfájás, gyomorrontás vagy hasmenés esetére. Fontos a fürdőruha, általában minden nyaraláson sor kerül strandolásra, még akkor is, ha nem kifejezetten tengerpartra megyünk. Érdemes eltenni egy kézitáskát, amit a helyszínen használunk a kirándulásokhoz, és ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet sem! Gondoljuk át alaposan, milyen cipőkre lesz szükségünk: tűsarkúra nagy valószínűséggel nem, ezért részesítsük előnyben a sportos kényelmes cipőket, szandálokat, a papucsot se felejtsük el!

A csomagok összeállításánál fontos figyelembe vennünk, hogy mivel utazunk, hiszen más-más mennyiséget tudunk elpakolni, ha autóval megyünk, mint ha repülővel vagy autóbusszal. Ez utóbbinál igen limitált számú a csomagok száma, ezt általában előre jelzik az utazási irodánál.

Indulás előtt ne maradjon el az utasbiztosítás megkötése, nézzünk körül a biztosítók ajánlatai között, hiszen jelentősen eltérhetnek egymástól. Jó, ha tudjuk, hogy ma már vannak olyan utasbiztosítások, melyek az úticélnak megfelelőek: vagyis létezik kifejezetten tengerpartra szóló utasbiztosítás, belföldre szóló vagy olyan, amely városlátogatás esetére szól. Sokan hajlamosak a legolcsóbb biztosítást megkötni, anélkül, hogy megnéznék, mit is tartalmaz pontosan a biztosítás. Érdemes erről tájékoztatást kérni, és olyat kötni, amelyik valóban segít a bajban.

És a legfontosabbak, amik nélkül ne induljunk útnak: személyi okmányok, útlevél (ha szükséges), pénz, bankkártya, telefon. Ne vigyünk viszont magunkkal olyan értékeket, amelyekre nincs szükségünk, és később nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk pótolni (pl. családi ékszerek).

A szükséges élelmiszerek, innivalók mennyisége is attól függ, hogy milyen helyre megyünk nyaralni: a legtöbbször elegendő, ha csak az utazás idejére csomagolunk elemózsiát. Hasznos a kézfertőtlenítő az utazás alatt és később is, nassolnivaló, némi gyümölcs és innivaló (legjobb a csapvíz vagy ásványvíz).

A fentiek csupán a legfontosabb, nélkülözhetetlen dolgok, amik egy nyaralás során szükségesek lehetnek, mindenkinek érdemes még ezeken felül is átgondolni, hogy számára melyek azok a tárgyak, amelyek nélkül nem lenne teljes a nyaralás!

cip

Sportmezek és cipők újrahasznosítással

Ahogy a környezetszennyezés és a hulladékproblémák egyre nagyobb méretűvé, globálissá válnak, úgy fordul egyre több ember afelé, hogy valamit tegyen ennek megakadályozására, a problémák csökkentésére. Egyre többen ismerik fel azt is, hogy a hulladékok kezelése vagy azok termelésének csökkentésével vagy újrahasznosítással lehetséges. A sportolók esetében például ma már újrahasznosított anyagból készülő mezek és sportcipők a „trendi” viselet.

A tengeri hulladékprobléma

Napjaink egyik legnagyobb környezeti problémáját az emberiség által termelt óriási mennyiségű hulladék és azok kezelése, tárolása jelenti. Ha összevetjük egy átlagos család ötven-hetven évvel ezelőtti hulladéktermelését – ami gyakorlatilag a nullával volt egyenlő – a ma csak hetente termelt hulladék mennyiségével, akkor mi magunk is beláthatjuk, hogy szembetűnő a különbség. És ha mindezt beszorozzuk a családok számával az egész világon…, még belegondolni is szörnyű! A problémát csak nagyobbítja az a tény, hogy ma már nem csak a szárazföldön küzdünk a hulladékproblémával, hanem az óceánokon is, hiszen pusztán egy év alatt 10 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, és veszélyezteti az ott élő növény- és állatvilágot.

Ahogy az óceánokban úszó hulladékok problematikája a nyilvánosság elé került, úgy születtek a probléma megoldására a különféle megoldások. Néhány évvel ezelőtt például egy akkor 19 éves holland fiú talált fel egy olyan szerkezetet, amely összegyűjtené a tengeráramlatokkal sodródó műanyag hulladékokat. A találmányt többen támogatásra méltónak találták, így mára már munkába is állt, és a tervek szerint akár 5 év alatt megtisztíthatja a szeméttől az óceánokat.

Újrahasznosított sportolói mezek és cipők

Nemrégiben az egyik nagy sportmárka gyártó cég is felismerte az óceáni hulladékok okozta gondokat, és ennek okán legyártotta az első óceáni hulladékokból készülő sportcipőt. Eleinte csupán kampányszerűen készültek az első újrahasznosított cipők, ma már kereskedelmi forgalomba is kerültek. A cég célja nem csupán a hulladékok újrahasznosítása és a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem kampányukkal arra igyekeznek felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy túl sokat szemetelünk, és tegyünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen, vagyis csökkentsük a hulladékunkat. Ahhoz, hogy az üzenet még több emberhez eljusson, sikerült a focistákat is meggyőzni arról, hogy ilyen, újrahasznosított sportcsukában rúgják a bőrt, így ma már világhírű játékosok lábán is felfedezhetjük az újrahasznosított anyagból készülő cipőket. Sőt! A cég még ennél is tovább ment, ugyanis ma már nem csak cipőket gyártanak ilyen eljárással, hanem sportmezek előállítására is sor került, amelyeket szintén újrahasznosított tengeri műanyagból álmodtak meg. Távlati céljuk, hogy a jövőben ne csak kampányszerűen állítsanak elő újrahasznosított termékeket, hanem teljes mértékben átálljanak erre a technológiára és minden terméküket tengeri hulladék felhasználásával állítsák elő.

A mezek teljes egészében műanyag tengeri hulladékból készülnek, a feliratokat digitális nyomdában, szintén környezetbarát eljárással nyomják rájuk. Ugyan először a cég 3D nyomtatókkal állította volna elő a termékeket, ám egyelőre nem árulták el, hogy hogyan, milyen eljárással készültek el ezek a termékek, nem 3D nyomtatókkal az biztos.

Hogy a kezdeményezés pusztán reklám, vagy zöldre festés, nem tudjuk, ha valóban csökkenne vele a tengeri hulladék mennyisége, akkor a Földünknek és mindannyiunknak jó lenne!

 

 

Nyári szandál – csak természetes anyagból!

Ahogy beköszönt a nyár és vele a meleg idő, a gyermekeinknek nyári lábbelire kell váltaniuk, nem mindegy azonban, milyet választunk. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb alapelveket, melyeket jó, ha szem előtt tartunk a szandál kiválasztásakor.

Milyen típusú lábbelit válasszunk gyermekünknek nyárra?

Az első és legfontosabb kérdés a lábbeli vásárlása előtt, hogy milyen az ideális lábbeli a gyerekeknek nyárra. Mivel a gyerekek sokat mozognak, ezért amikor csak lehetséges, kerüljük a papucs használatát, még akkor is, ha a gyerekek előszeretettel viselik ezt nyáron. Hiszen a papucsot könnyű felhúzni és ledobni, ám a lábaknak nem feltétlenül tesz jót, ha egész nyáron ebben szaladgálnak a gyerekek. Ugyanis a papucsok egyáltalán nem tartják a gyermek lábát, emiatt könnyen sérülhetnek benne, és a lábaknak sem biztosít megfelelő tartást.

A sportoláshoz mindenképpen zárt sportcipőt húzzunk a gyerekek lábára, bár ez meleg lehet nyáron, elkerülhetők vele a különböző sportbalesetek. Egyéb esetekben a gyerek szandál a megfelelő lábbeli nyárra, hiszen ez megfelelően szellőzik, nem izzad benne a gyermek lába, ugyanakkor – ha megfelelő szandált választunk – a boka és a láb helyes tartásáról is „gondoskodnak”.

Milyen legyen a gyerekszandál?

A második kérdés, miután a lábbeli típusát tisztáztuk az, hogy milyen a megfelelő gyerek szandál a kicsik lábainak? Az első és legfontosabb szabály, hogy a szandál természetes anyagból készüljön, hiszen ez a legjobb a bőrnek és ezekben nem izzadnak a lábak, megfelelő szellőzést biztosítanak. Ha rossz minőségű lábbelit választunk, akkor azok kárt okozhatnak a lábon: kényelmetlenek lehetnek és még különféle kiütéseket is okozhatnak. Emellett a gyenge minőségű szandálok még olyan deformitásokat is képezek a lábakon okozni, amely hatással lehet a gerincoszlop egészségére és a későbbi tartásra is.

Mivel a gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért a nem természetes anyagból készülő lábbelik nagyobb mértékben terhelhetik a kicsik szervezetét. Ezért fontos, hogy amit csak lehet, természetes anyagból válasszunk, hiszen így elkerülhetjük a későbbi allergiát vagy asztmát.

Kerüljük a műanyagból készülő szandálokat! Ezekben fokozott mértékben izzad a gyermekek lába, így a folyamatos nedves közeg miatt gombásodásra lesz hajlamos, emellett könnyebben megcsúszhat, így balesetek forrása is lehet.

A legtöbb bőrből készült szandál puha, rugalmas talppal rendelkezik, legyen ez is szempont a vásárlásnál! Ne legyen indokolatlanul merev vagy nehéz a szandál talpa, hiszen ez feleslegesen terheli a lábakat, a gyermek így könnyen elfárad és a láb egészségére sincs jó hatással!

Méretbeli kérdések

Szintén nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása, hiszen csak ez biztosít megfelelő mozgást a gyermekünknek. A szandál esetében még a legkisebbekkel is könnyen megy a helyes hossz kiválasztása, cipőnél ez persze nehezebb. Nagyon fontos, hogy ne csak a hosszúságra, hanem a lábbeli szélességére is figyeljünk, mert a nem megfelelő szélesség is okozhat kellemetlen perceket viselőjének.

A gyerekek lábai nagyon gyorsan nőnek és változnak, sokszor egy-két hónap alatt kinövik a gyerekcipőt, szandált. Erre is figyeljünk, hiszen a kinőtt lábbeli kényelmetlen viselet, vásároljunk nagyobbat!

Meghívó

Szeretettel hívjuk a díjazottakat, egyesületi tagokat, az érdeklődőket az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Duna Múzeum Környezetvédelmi Világnapi rendezvényére, melyen átadásra kerül a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért 2017. évi emlékplakettje.

A rendezvény időpontja: 2017. június 6-án 16 óra

A rendezvény helyszíne: a Duna Múzeum galériája
(Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom, Kölcsey Ferenc u. 2.)car

Autóvásárlásnál is védje a környezetet!

Aki zölden gondolkodik, annak minden cselekedetét áthatja a környezet védelmének elsődleges szempontja. Nem merül ki annyiban, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot vagy kevesebb vizet használ a mindennapi tevékenységeihez, hanem életének minden szegmensénél előtérbe helyezi a környezet védelmét. Így van ez az autóvásárlásánál is.

Amikor autót vásárolunk – legyen az új vagy használt – igen sokféle szempontot megvizsgálunk: mennyit fogyaszt, mekkora az utas- és csomagtér, milyen az autó külleme, színe, kaphatók-e hozzá alkatrészek, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Fontos ilyenkor azt is megvizsgálni, hogy a kinézett autó mennyi szennyezőanyagot bocsát ki a környezetébe. Az új autók általában jobbak ebből a szempontból, hiszen ma már a gyártók is odafigyelnek a környezetvédelmi szempontokra főleg a hatósági szabályozások miatt, ám ha használt autó mellett döntünk, akkor ez egy lényeges szempont.

Jó, ha tudjuk, hogy minden jelenleg forgalomban lévő autónak van szennyezőanyag kibocsátása, ennek mértéke azonban igencsak eltérő lehet. Magyarországon korábban minden autó rendszámtábláján matrica jelezte az adott jármű szennyezőanyag-kibocsátásának mértékét, vagyis a környezetvédelmi besorolást, ám körülbelül másfél éve a magyar kormány megszüntette ezt az intézményt.

A környezetvédelmi besorolást jelző matrica korában különböző színű matricák jelezték, hogy az adott jármű mekkora szennyezőanyag-kibocsátással rendelkezik. Mára ez megszűnt, ám a környezetvédelmi besorolás a matricától függetlenül megmaradt. A legtöbb autós azonban nincs tisztában azzal, hogy hol is tudna utánanézni a saját autója környezetvédelmi besorolásának, melyre legfőképpen akkor van szükség, ha valamelyik nagyvárosban korlátozó intézkedéseket vezetnek be a téli szmogriadó miatt.

Itt nézzen utána környezetvédelmi besorolásának!

2016. január 1-től tehát a rendszámtáblán lévő plakett nem mutatja a járművek környezetvédelmi besorolását, helyette a gépjárművek forgalmi engedélye ad információt e tekintetben, már ha ismerjük az abban szereplő kódszámok jelentéseit. A környezetvédelmi besorolást a forgalmi engedély V.9-cel jelzett részén keressük, ahol egy 0 és 16 közötti számot találunk. A legkevesebb szennyező anyagot a környezetbe a 15-16-os besorolású (egy másik rendszer szerint Euro 6-os) járművek bocsátják, míg a 0-val jelölt járművek a legkárosabbak a környezetre nézve, hiszen katalizátor nélkül bocsátják a szennyező anyagokat a levegőbe. A kódszámok részletes jelentése megtekinthető a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján.

Jó hír, hogy a technológia fejlődésével az autógyártók egyre kevésbé környezetszennyező autókat képesek előállítani, ebben nagy segítség, hogy olyan új autóalkatrészeket fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a kisebb üzemanyagfelhasználást, ezáltal a kisebb szennyezőanyag-kibocsátást is, ami jó a fogyasztónak, hiszen kevesebbe kerül az autó üzemeltetése, és kedvező a környezetre nézve is. A hatóságok egyébként az Európai Unió területén egyre szigorítják a szennyezőanyag-kibocsátási normákat, ami a gyártókat arra készteti, hogy még környezetkímélőbb technológiákat vezessenek be. Jelenleg az Euro 6-os besorolás írja elő a legszigorúbb szennyezőanyag-kibocsátási normákat az Unió területén.

Rohanó világunk egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy életünkből teljesen kiiktassuk az autóval való közlekedést, ám ha tehetjük, autó helyett válasszunk tömegközlekedést, menjünk gyalog vagy kerékpárral, hiszen az általunk így kibocsátott károsanyag még mindig kevesebb, mint amit bármilyen környezetbarát autó képes kibocsátani.

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu