Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

emlekplakett

KÖRNYEZETTUDATOS DIÁKOK - PÁLYÁZAT


Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan, immár negyedik éve, 2018-ban is pályázatot hirdet a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett  elnyerésére.

 A díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot hivatott népszerűsíteni, elismerni. 12 - 18 év közötti fiatalok kaphatják, 1 évben egy fiatal. A díj a Környezetvédelmi Világnaphoz kötve kerül kiosztásra, ami egyben Horváth Piroska születésnapja is. A díjazás helyszíne a Duna Múzeum, a díj odaítélését szakmai zsűri végzi.

A díjat valamilyen a környezetért végzett tevékenységért lehet kapni, például:

-       környezet- vagy természetvédelmi akció szervezése,

-       meghirdetett akcióban aktív, eredményes részvétel,

-       a környék környezetvédelmi problémáiról vagy értékeiről felmérés készítése (pl. fotósorozat, a képekről leírással),

-    ismeretterjesztő dolgozat írása környezetvédelmi témában (pl. légszennyezés, hulladékprobléma, vízhasználat, energiahasználat, életmód, felkészülés a klímaváltozásra, stb.),

-       ismeretterjesztő dolgozat írása természetvédelmi témában (pl. vizes élőhelyek, barlangok, védendő, veszélyeztetett fajok, stb.),

-       az iskolában vagy az otthoni környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő diákújság vagy weblap szerkesztése,

-       egyéb, a környezettudatosságot népszerűsítő cselekmény, ami példaértékű a díjra jelölt környezetében.

A díjra jelölt tanulók nevezésének módja, feltételei:

A díjra jelölhet az iskola tanári vagy diákközössége is, egy intézményből több jelöltet is lehet nevezni.

Küldjék meg a tanuló nevét és rövid leírást az elvégzett tevékenységről, továbbá a tevékenység dokumentálását (fotó, dolgozat, felmérés eredménye, stb). Ha a jelölt fiatal munkáját pedagógus segítette, kérjük az ő nevét, szerepét is megadni.

A jelölés beküldési határideje: 2018. május 15. 

Beküldési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it vagy az egyesület postacíme: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2500 Esztergom, Pf. 334.

A pöccre indult verseny

A Crokinole egy fából készült pöckölős ügyességi játék, mely pörgős és izgalmas játékmenetével pillanatok alatt elsajátítható minden korosztály számára. A kanadai eredetű játék története az 1860-as évekre nyúlik vissza, itthon 2012. óta terjed nagy sebességgel. Esztergomban két éve népszerűsíti ezt a közösség teremtő játékot az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Játékkunyhó csapata.

Városunk az országos bajnokság egyik selejtező állomásaként 2017. október 7-én, szombaton a Szentgyörgymezői Olvasókörben szervezte meg a II. Ister-Granum Crokinole Kupát.

Az önkormányzat támogatása, és az Olvasókör által biztosított kiváló körülmények mellett kiélezett, de sportszerű versengésre került sor. A versenyre Budapestről, Szombathelyről is érkezett versenyző, sőt egy angol induló is regisztrált. Összesen 20 versenyző indult a nyílt ranglista versenyen.

„ Az országos ranglista előkelő helyein lévő versenyzők papírforma szerint itt is kimagaslóan teljesítettek, ám a házigazdáknak nem volt szégyenkezni valója. Igazán harapós kedvében volt Vodicska Ferenc és Béni András is, ők a legjobb 8 versenyző közé pöckölték be magukat.” – mondta Horváth Zoltán szervező.

Élményekben gazdag és hasznos versenynap van mögöttünk, köszönet érte a szervezőknek és minden támogatónak!” - értékelt Létay Dániel, aki a verseny lebonyolítását végző korongcsata.hu csapatának tagja.

Rimár Zsolt a Magyar Crokinole Szövetség elnöke megköszönte a kiváló versenyhelyszín biztosítását, és a város támogató segítségét.

Ezen a barátságos hangulatú versenyen ismét bebizonyította ez a játék, hogy igazán kortalan, bárki nekikezdhet.

A játékot Esztergomban a Játékkunyhó rendszeres játékalkalmain lehet kipróbálni, legközelebb a IX. Dobó-Kockák Társasjáték Napon november 11-én a Dobó Katalin Gimnáziumban.

Fotók itt nézhetők a versenyről.

A II. Ister-Granum Crokinole Kupa – Országos Nyílt Ranglista verseny abszolút eredményei:

1. Berzlánovich Attila
2. Berzlánovich Krisztián
3. Rimár Zsolt
4. Nagy Péter
5. Létay Dániel
6. Salamon Dóra
7. Vodicska Ferenc
8. Béni András
9. Soós Klára
10. Süttő Gábor
11. Retkes Attila
12. Broderick Stuart
13. Broderick Tamás
14. Osvai Zoltán
15. Horváth Zoltán
16. Béni Bálint
17. Retkes Ábel
18. Horváth Ábel
19. Retkes Áron
20. Retkes Samu

Gyermek kategória

  1. Broderick Tamás - Budapest
  2. Béni Bálint – Esztergom
  3. Retkes Ábel – Budapest
  4. Horváth Ábel - Esztergom
  5. Retkes Áron - Budapest
  6. Retkes Samu - Budapest

Női Kategória

  1. Salamon Dóra
  2. Soós Klára

A legeredményesebb Ister-Granum térségi játékos: Vodicska Ferenc

A legtöbb 20 pontos lövő játékos: Berzlánovich Attila

 

A Crokinole története:

A játék kialakulása az 1860-as évekre tehető. Kanadában készítették az első játéktáblát és népszerűsége folyamatosan nőtt, így mára szülőhazájában és Amerikában rendkívül elterjedt és óriási népszerűségű. A Crokinole gyökerei a feltételezések szerint angol és dél ázsiai játékoktól erednek, mint például a Carrom. A máig ismert és ledokumentálható legrégebbi táblát 1876-ban Kanadában, Tavistockban készítették. Ez a játéktábla a mai napig egy kanadai múzeum büszke tulajdonát képezi. 1999 óta Kanadában kerül megrendezésre minden évben a Crokinole Világbajnokság, a World Crokinole Championship.

LEGSZEBB KONYHAKERTEK

Immár öt éves a „Legszebb konyhakertek” mozgalom és verseny. Esztergomban a Szentgyörgymezői Kertbarátkör ötödik éve koordinálja a verseny városi eseményeit. A helyi díjakat idén a hagyományos Szent István Napi rendezvényén adta át Bánhidy László alpolgármester a Szentgyörgymezői Olvasókörben augusztus 20-án.

Esztergomban 9 kertet neveztek be összesen 5 kategóriában a kis üvegházi mini kerttől az 1000 négyzetméter feletti zöldségesig, gyümölcsösig. Háromfős zsűri kétszer szemlézte, fotózta a kerteket, míg a gazdáknak fel kellett jegyeznie a növény fajokat, termés mennyiségeket. Praktika lapon adhattak ötleteket is pl. bevált növénytársításra, növényvédelmi megoldásra. A kategória győzteseket a zsűri az országos megmérettetésre tovább küldte. Minden induló oklevelet kapott, valamint két különdíj is kiosztásra került.

Külön díjat kaptak az unokák, hiszen Argyelán Józsefék kertjében az unokáknak pici ágyásokat alakítottak ki, ahol a gyerekek nagyszüleik iránymutatásával szereznek kertészeti ismereteket. Lilla, Bálint és Marcell pici öntözőkannát, és gyermek kertészeknek készített vetőmagokat vehettek át, remélve, hogy Sárgarépa Sanyi és Retek Robi segítségével a gyermekek tovább ismerkedhetnek a természet csodáival.

De valójában ki mit nyer, ha kertészkedik? Horváth Zoltán a zsűri tagja a díjátadáson elmondta: „Aki kertészkedik testét és lelkét tartja karban! Hiszen a kertész jó levegőn van, ápolja növényeit, egészséges terményeit fogyasztva pedig biztos lehet benne, hogy vitaminban gazdag élelmiszert termelt.”

Gratulálunk minden szép kertet gondozónak! 2018-ban a program folytatódik és reméljük városunk óvoda, iskola és konyhakertjei minél nagyobb számban fognak bekapcsolódni!

Legszebb konyhakertek Esztergomban:

Erős Miklós normál kertek kategóriájában, Argyelán József zártkert 1. zöldséges kategóriában, Demeter Gabriella zártkert 2. gyümölcsös kategóriában és Kiss György és Kiss Györgyné zártkert 3. vegyes kategóriában I. helyezést értek el. Különdíjas lett Magyar József és Lukács Andrásné kertje, valamint Jó Dobronya István és Jó Dobronya Istvánné kertje. Oklevélben részesült: Pál Endre, Argyelán Tibor, és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület kertje.

A legszebb konyhakertek helyi programként indult Karcagról öt évvel ezelőtt Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármesterének kezdeményezésére. Mára országos mozgalommá fejlődött, tavaly 2600 kertet neveztek be országszerte. Sokszor látunk ma is egykor művelt, mára elhanyagolttá vált kerteket, udvarokat. A mozgalom pont azt szeretné elérni, hogy az emberek ismét műveljék kertjeiket: legyen szép pihenőkert, sokszínű zöldséges, zamatos gyümölcsös, vagy éppen pici konyhakert, de akár egy erkély balkonja is szépen virulhat. A verseny célkitűzése, hogy a kertművelők munkája kapjon kellő elismerést, és példájukat követve minél többen műveljenek konyhakertet.

Kovács Szilvia programigazgató emléklapot küldött köszönete jeleként a helyi programot koordináló Szentgyörgymező Kertbarátkör Egyesületnek, valamint a zsűritagoknak Fizel Józsefnek, Magyar Józsefnek és Horváth Zoltánnak.

Gondtalan nyaralás

A legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön a nyár, és kivehessük a jól megérdemelt nyári szabadságot. Ezalatt a legtöbben elutaznak nyaralni, persze szép számmal akadnak olyanok is, akik ezekre a hetekre csak otthoni pihenést terveznek feltöltődésül. Ha nyaralni megyünk, akkor fontos, hogy nyaralásunk gondtalan és balesetmentes legyen, ám ennek érdekében sokféle előkészületet kell tennünk.

Tervezzünk meg mindent előre!

Ahogy előre megtervezzük utazásunk célját, az ott eltölteni szándékozott időtartamot, úgy azt is alaposan meg kell terveznünk, hogy mi mindent csomagoljunk el az útra. Erre érdemes már hetekkel korábban készülni, listákat írni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnunk.

A listára felkerülő tárgyak mindegyike esetében kérdezzük meg magunktól: valóban szükséges, elengedhetetlen-e, hogy elcsomagoljuk, vagy egy-két hétig tudjuk nélkülözni? Semmiképp se csomagoljunk el túl sok ruhát, túl sok pipereholmit, mert ezek nagyrészt feleslegesek. Nyáron, a nagy melegben a kimosott ruhák pár óra alatt megszáradnak, fölöslegesen terhelnénk velük az úticsomagunkat. Vigyünk praktikus, kényelmes ruhákat, olyanokat, amelyekben jó kirándulni, várost nézni, és amelyeket akár az esti vacsorához is felvehetünk.

Nyaraláshoz elengedhetetlen a naptej és a kullancsriasztó, tisztálkodó szerek, emellett érdemes néhány gyógyszert is magunkkal vinni, láz, fejfájás, gyomorrontás vagy hasmenés esetére. Fontos a fürdőruha, általában minden nyaraláson sor kerül strandolásra, még akkor is, ha nem kifejezetten tengerpartra megyünk. Érdemes eltenni egy kézitáskát, amit a helyszínen használunk a kirándulásokhoz, és ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet sem! Gondoljuk át alaposan, milyen cipőkre lesz szükségünk: tűsarkúra nagy valószínűséggel nem, ezért részesítsük előnyben a sportos kényelmes cipőket, szandálokat, a papucsot se felejtsük el!

A csomagok összeállításánál fontos figyelembe vennünk, hogy mivel utazunk, hiszen más-más mennyiséget tudunk elpakolni, ha autóval megyünk, mint ha repülővel vagy autóbusszal. Ez utóbbinál igen limitált számú a csomagok száma, ezt általában előre jelzik az utazási irodánál.

Indulás előtt ne maradjon el az utasbiztosítás megkötése, nézzünk körül a biztosítók ajánlatai között, hiszen jelentősen eltérhetnek egymástól. Jó, ha tudjuk, hogy ma már vannak olyan utasbiztosítások, melyek az úticélnak megfelelőek: vagyis létezik kifejezetten tengerpartra szóló utasbiztosítás, belföldre szóló vagy olyan, amely városlátogatás esetére szól. Sokan hajlamosak a legolcsóbb biztosítást megkötni, anélkül, hogy megnéznék, mit is tartalmaz pontosan a biztosítás. Érdemes erről tájékoztatást kérni, és olyat kötni, amelyik valóban segít a bajban.

És a legfontosabbak, amik nélkül ne induljunk útnak: személyi okmányok, útlevél (ha szükséges), pénz, bankkártya, telefon. Ne vigyünk viszont magunkkal olyan értékeket, amelyekre nincs szükségünk, és később nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk pótolni (pl. családi ékszerek).

A szükséges élelmiszerek, innivalók mennyisége is attól függ, hogy milyen helyre megyünk nyaralni: a legtöbbször elegendő, ha csak az utazás idejére csomagolunk elemózsiát. Hasznos a kézfertőtlenítő az utazás alatt és később is, nassolnivaló, némi gyümölcs és innivaló (legjobb a csapvíz vagy ásványvíz).

A fentiek csupán a legfontosabb, nélkülözhetetlen dolgok, amik egy nyaralás során szükségesek lehetnek, mindenkinek érdemes még ezeken felül is átgondolni, hogy számára melyek azok a tárgyak, amelyek nélkül nem lenne teljes a nyaralás!

cip

Sportmezek és cipők újrahasznosítással

Ahogy a környezetszennyezés és a hulladékproblémák egyre nagyobb méretűvé, globálissá válnak, úgy fordul egyre több ember afelé, hogy valamit tegyen ennek megakadályozására, a problémák csökkentésére. Egyre többen ismerik fel azt is, hogy a hulladékok kezelése vagy azok termelésének csökkentésével vagy újrahasznosítással lehetséges. A sportolók esetében például ma már újrahasznosított anyagból készülő mezek és sportcipők a „trendi” viselet.

A tengeri hulladékprobléma

Napjaink egyik legnagyobb környezeti problémáját az emberiség által termelt óriási mennyiségű hulladék és azok kezelése, tárolása jelenti. Ha összevetjük egy átlagos család ötven-hetven évvel ezelőtti hulladéktermelését – ami gyakorlatilag a nullával volt egyenlő – a ma csak hetente termelt hulladék mennyiségével, akkor mi magunk is beláthatjuk, hogy szembetűnő a különbség. És ha mindezt beszorozzuk a családok számával az egész világon…, még belegondolni is szörnyű! A problémát csak nagyobbítja az a tény, hogy ma már nem csak a szárazföldön küzdünk a hulladékproblémával, hanem az óceánokon is, hiszen pusztán egy év alatt 10 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, és veszélyezteti az ott élő növény- és állatvilágot.

Ahogy az óceánokban úszó hulladékok problematikája a nyilvánosság elé került, úgy születtek a probléma megoldására a különféle megoldások. Néhány évvel ezelőtt például egy akkor 19 éves holland fiú talált fel egy olyan szerkezetet, amely összegyűjtené a tengeráramlatokkal sodródó műanyag hulladékokat. A találmányt többen támogatásra méltónak találták, így mára már munkába is állt, és a tervek szerint akár 5 év alatt megtisztíthatja a szeméttől az óceánokat.

Újrahasznosított sportolói mezek és cipők

Nemrégiben az egyik nagy sportmárka gyártó cég is felismerte az óceáni hulladékok okozta gondokat, és ennek okán legyártotta az első óceáni hulladékokból készülő sportcipőt. Eleinte csupán kampányszerűen készültek az első újrahasznosított cipők, ma már kereskedelmi forgalomba is kerültek. A cég célja nem csupán a hulladékok újrahasznosítása és a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem kampányukkal arra igyekeznek felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy túl sokat szemetelünk, és tegyünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen, vagyis csökkentsük a hulladékunkat. Ahhoz, hogy az üzenet még több emberhez eljusson, sikerült a focistákat is meggyőzni arról, hogy ilyen, újrahasznosított sportcsukában rúgják a bőrt, így ma már világhírű játékosok lábán is felfedezhetjük az újrahasznosított anyagból készülő cipőket. Sőt! A cég még ennél is tovább ment, ugyanis ma már nem csak cipőket gyártanak ilyen eljárással, hanem sportmezek előállítására is sor került, amelyeket szintén újrahasznosított tengeri műanyagból álmodtak meg. Távlati céljuk, hogy a jövőben ne csak kampányszerűen állítsanak elő újrahasznosított termékeket, hanem teljes mértékben átálljanak erre a technológiára és minden terméküket tengeri hulladék felhasználásával állítsák elő.

A mezek teljes egészében műanyag tengeri hulladékból készülnek, a feliratokat digitális nyomdában, szintén környezetbarát eljárással nyomják rájuk. Ugyan először a cég 3D nyomtatókkal állította volna elő a termékeket, ám egyelőre nem árulták el, hogy hogyan, milyen eljárással készültek el ezek a termékek, nem 3D nyomtatókkal az biztos.

Hogy a kezdeményezés pusztán reklám, vagy zöldre festés, nem tudjuk, ha valóban csökkenne vele a tengeri hulladék mennyisége, akkor a Földünknek és mindannyiunknak jó lenne!

 

 

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu