Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Meghívó

Szeretettel hívjuk a díjazottakat, egyesületi tagokat, az érdeklődőket az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Duna Múzeum Környezetvédelmi Világnapi rendezvényére, melyen átadásra kerül a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért 2017. évi emlékplakettje.

A rendezvény időpontja: 2017. június 6-án 16 óra

A rendezvény helyszíne: a Duna Múzeum galériája
(Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom, Kölcsey Ferenc u. 2.)car

Autóvásárlásnál is védje a környezetet!

Aki zölden gondolkodik, annak minden cselekedetét áthatja a környezet védelmének elsődleges szempontja. Nem merül ki annyiban, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot vagy kevesebb vizet használ a mindennapi tevékenységeihez, hanem életének minden szegmensénél előtérbe helyezi a környezet védelmét. Így van ez az autóvásárlásánál is.

Amikor autót vásárolunk – legyen az új vagy használt – igen sokféle szempontot megvizsgálunk: mennyit fogyaszt, mekkora az utas- és csomagtér, milyen az autó külleme, színe, kaphatók-e hozzá alkatrészek, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Fontos ilyenkor azt is megvizsgálni, hogy a kinézett autó mennyi szennyezőanyagot bocsát ki a környezetébe. Az új autók általában jobbak ebből a szempontból, hiszen ma már a gyártók is odafigyelnek a környezetvédelmi szempontokra főleg a hatósági szabályozások miatt, ám ha használt autó mellett döntünk, akkor ez egy lényeges szempont.

Jó, ha tudjuk, hogy minden jelenleg forgalomban lévő autónak van szennyezőanyag kibocsátása, ennek mértéke azonban igencsak eltérő lehet. Magyarországon korábban minden autó rendszámtábláján matrica jelezte az adott jármű szennyezőanyag-kibocsátásának mértékét, vagyis a környezetvédelmi besorolást, ám körülbelül másfél éve a magyar kormány megszüntette ezt az intézményt.

A környezetvédelmi besorolást jelző matrica korában különböző színű matricák jelezték, hogy az adott jármű mekkora szennyezőanyag-kibocsátással rendelkezik. Mára ez megszűnt, ám a környezetvédelmi besorolás a matricától függetlenül megmaradt. A legtöbb autós azonban nincs tisztában azzal, hogy hol is tudna utánanézni a saját autója környezetvédelmi besorolásának, melyre legfőképpen akkor van szükség, ha valamelyik nagyvárosban korlátozó intézkedéseket vezetnek be a téli szmogriadó miatt.

Itt nézzen utána környezetvédelmi besorolásának!

2016. január 1-től tehát a rendszámtáblán lévő plakett nem mutatja a járművek környezetvédelmi besorolását, helyette a gépjárművek forgalmi engedélye ad információt e tekintetben, már ha ismerjük az abban szereplő kódszámok jelentéseit. A környezetvédelmi besorolást a forgalmi engedély V.9-cel jelzett részén keressük, ahol egy 0 és 16 közötti számot találunk. A legkevesebb szennyező anyagot a környezetbe a 15-16-os besorolású (egy másik rendszer szerint Euro 6-os) járművek bocsátják, míg a 0-val jelölt járművek a legkárosabbak a környezetre nézve, hiszen katalizátor nélkül bocsátják a szennyező anyagokat a levegőbe. A kódszámok részletes jelentése megtekinthető a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján.

Jó hír, hogy a technológia fejlődésével az autógyártók egyre kevésbé környezetszennyező autókat képesek előállítani, ebben nagy segítség, hogy olyan új autóalkatrészeket fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a kisebb üzemanyagfelhasználást, ezáltal a kisebb szennyezőanyag-kibocsátást is, ami jó a fogyasztónak, hiszen kevesebbe kerül az autó üzemeltetése, és kedvező a környezetre nézve is. A hatóságok egyébként az Európai Unió területén egyre szigorítják a szennyezőanyag-kibocsátási normákat, ami a gyártókat arra készteti, hogy még környezetkímélőbb technológiákat vezessenek be. Jelenleg az Euro 6-os besorolás írja elő a legszigorúbb szennyezőanyag-kibocsátási normákat az Unió területén.

Rohanó világunk egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy életünkből teljesen kiiktassuk az autóval való közlekedést, ám ha tehetjük, autó helyett válasszunk tömegközlekedést, menjünk gyalog vagy kerékpárral, hiszen az általunk így kibocsátott károsanyag még mindig kevesebb, mint amit bármilyen környezetbarát autó képes kibocsátani.

Párkányi hulladékégető

Elkészült a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékégető üzem országhatáron átterjedő hatásait értékelő vizsgálat, amelyet a civil szervezetek és a lakosság április 21-ig véleményezhet írásban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Erről a linkről tletölthető a 170 oldalas dokumentum.

Egyesületünk természetesen szakmai véleményét kifejti az ügyben, határozottan tiltakozunk a tervezett beruházás ellen!

Pályázat diákok részére

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is pályázatot hirdet a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett  elnyerésére.

 A díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot hivatott népszerűsíteni, elismerni. 12 - 18 év közötti fiatalok kaphatják, 1 évben egy fiatal. A díj a Környezetvédelmi Világnaphoz kötve kerül kiosztásra, ami egyben Horváth Piroska születésnapja is. A díjazás helyszíne a Duna Múzeum, a díj odaítélését szakmai zsűri végzi.

A díjat valamilyen a környezetért végzett tevékenységért lehet kapni, például:

-       környezet- vagy természetvédelmi akció szervezése,

-       meghirdetett akcióban aktív, eredményes részvétel,

-       a környék környezetvédelmi problémáiról vagy értékeiről felmérés készítése (pl. fotósorozat, a képekről leírással),

-    ismeretterjesztő dolgozat írása környezetvédelmi témában (pl. légszennyezés, hulladékprobléma, vízhasználat, energiahasználat, életmód, felkészülés a klímaváltozásra, stb.),

-       ismeretterjesztő dolgozat írása természetvédelmi témában (pl. vizes élőhelyek, barlangok, védendő, veszélyeztetett fajok, stb.),

-       az iskolában vagy az otthoni környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő diákújság vagy weblap szerkesztése,

-       egyéb, a környezettudatosságot népszerűsítő cselekmény, ami példaértékű a díjra jelölt környezetében.

A díjra jelölt tanulók nevezésének módja, feltételei:

A díjra jelölhet az iskola tanári vagy diákközössége is, egy intézményből több jelöltet is lehet nevezni.

Küldjék meg a tanuló nevét és rövid leírást az elvégzett tevékenységről, továbbá a tevékenység dokumentálását (fotó, dolgozat, felmérés eredménye, stb). Ha a jelölt fiatal munkáját pedagógus segítette, kérjük az ő nevét, szerepét is megadni.

A jelölés beküldési határideje: 2017. május 15.

Beküldési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it vagy az egyesület postacíme: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2500 Esztergom, Pf. 334.

 

További információval szívesen állunk rendelkezésére!Zöld homlokzatok

A klímatudatos és a bioszoláris stratégiával rokon zöld építészet közismerten legáltalánosabb jellemzője a növényzet célszerű és tudatos alkalmazása az épületen és annak közvetlen környezetében. Természetesen a zöldfelületek jelentőségét napjainkban már kevesen kérdőjelezik meg, ráadásul a fa- és egyéb növényfajták kerti ültetése mellett az épületek zöldítésével is növelhetjük a minket körülölelő zöldfelületek nagyságát.

A zöldtetők kialakítása mellett ennek egyik legkézenfekvőbb, mégis lehetőségeinkkel ellentétben eléggé mellőzött módja épületeinknek növényekkel való befuttatása.

 Miért érdemes házunkat befuttatni?

 Épületfizikai szempontok: A zöld homlokzatok nagyban hozzájárulnak a külső falak megóvásához. Egyes futónövények levélzete ugyanis a külső falakon tömör takarót alkot, amely nemcsak óvja azt az időjárás viszontagságaitól, de csökkenti annak fizikai és kémiai igénybevételét is. Szigetelő hatásuknak köszönhetően is jelentős szerepet játszanak otthonaink melegének megőrzésében.

Ökológiai szempontok: A homlokzatok befuttatásának, azaz a zöld homlokzatok kialakításának igen kedvező ökológiai adottsága van. Különösen igaz ez a sűrűn beépített városokra, amelyeknek klímája, levegőminősége és növényzetének változatossága lényegesen rosszabb, mint a városon kívül. Ráadásul a levegőt párásító, pormentesítő valamint oxigénnel dúsító tulajdonságuk szintén megkérdőjelezhetetlen.

Klíma és levegőminőség: Az urbanizált közegekben a vidéki falvakkal ellentétben nagyságrendekkel nagyobb nemcsak a por és káros anyagok okozta terhelés, de a levegőhőmérséklet és a zajterhelés is. A zöld homlokzatok nagymértékben hozzájárulnak ezeknek a negatív hatásoknak a tompításához. A futónövények a többi növényhez hasonlóan ugyanis javítják a levegő minőségét. Anyagcseréjük során a napenergia segítségével lekötik a szén–dioxidot és oxigént adnak le a levegőnek. Lombozatuk porszűrőként funkcionál.

Szociológiai és pszichológiai szempontok: A szakértők és a zöld homlokzatot alkalmazó ingatlantulajdonosok szerint a homlokzat befuttatásának szociológiai és pszichológiai szempontjai sem mellékesek.  A zöld növényzettel borított falakat szépnek, élettel telinek látjuk, amelyek kiemelkednek a szürke egyhangúságból. A növények zöldjét valamint a levelek zizegését sokan kifejezetten kellemesnek és megnyugtatónak találják.

Tervezés, kivitelezés, gondozás

Napjainkba már a nem csak a családi házakon, de irodaépületeken, és ipari létesítményekben is egyre gyakrabban tűnik fel a zöld homlokzat, részben a cégek társadalmi felelősségvállalásának keretében.

A házak homlokzatának befuttatásakor rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk, egyrészt azért, hogy a futónövények jól fejlődjenek, másrészt azért, hogy se kellemetlenséget és kárt se okozzanak a közvetlen környezetükben.

Nem árt tehát első körben tisztáznunk a törvényi feltételeket, melyekre az önkormányzatok adhatnak legkönnyebben felvilágosítást. Az építészeti feltételek sem mellékesek, hiszen elvileg minden homlokzatot be lehet futtatni növényekkel, anélkül, hogy ezek abban kárt okoznának. A jó zöld homlokzat előfeltétele ellenben, hogy a növények jól harmonizáljanak az épület szerkezeti adottságaival. Ritkán fordul elő ugyanakkor olyan eset, hogy a homlokzat befuttatását kivitelezni tudjuk anélkül, hogy valamilyen technikai segédeszközről – támasztékok, falvédők, felerősítő eszközök… stb. – ne kelljen gondoskodnunk. Ugyancsak figyelemmel kell lennünk a növények telepítése előtt és után az egyes futónövények igényeire, kapaszkodási formáira, növekedési tulajdonságaira, külső megjelenési jellemzőire, ültetési módozataira valamint későbbi gondozásuk milyenségére is.

 

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu