Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Nyári szandál – csak természetes anyagból!

Ahogy beköszönt a nyár és vele a meleg idő, a gyermekeinknek nyári lábbelire kell váltaniuk, nem mindegy azonban, milyet választunk. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb alapelveket, melyeket jó, ha szem előtt tartunk a szandál kiválasztásakor.

Milyen típusú lábbelit válasszunk gyermekünknek nyárra?

Az első és legfontosabb kérdés a lábbeli vásárlása előtt, hogy milyen az ideális lábbeli a gyerekeknek nyárra. Mivel a gyerekek sokat mozognak, ezért amikor csak lehetséges, kerüljük a papucs használatát, még akkor is, ha a gyerekek előszeretettel viselik ezt nyáron. Hiszen a papucsot könnyű felhúzni és ledobni, ám a lábaknak nem feltétlenül tesz jót, ha egész nyáron ebben szaladgálnak a gyerekek. Ugyanis a papucsok egyáltalán nem tartják a gyermek lábát, emiatt könnyen sérülhetnek benne, és a lábaknak sem biztosít megfelelő tartást.

A sportoláshoz mindenképpen zárt sportcipőt húzzunk a gyerekek lábára, bár ez meleg lehet nyáron, elkerülhetők vele a különböző sportbalesetek. Egyéb esetekben a gyerek szandál a megfelelő lábbeli nyárra, hiszen ez megfelelően szellőzik, nem izzad benne a gyermek lába, ugyanakkor – ha megfelelő szandált választunk – a boka és a láb helyes tartásáról is „gondoskodnak”.

Milyen legyen a gyerekszandál?

A második kérdés, miután a lábbeli típusát tisztáztuk az, hogy milyen a megfelelő gyerek szandál a kicsik lábainak? Az első és legfontosabb szabály, hogy a szandál természetes anyagból készüljön, hiszen ez a legjobb a bőrnek és ezekben nem izzadnak a lábak, megfelelő szellőzést biztosítanak. Ha rossz minőségű lábbelit választunk, akkor azok kárt okozhatnak a lábon: kényelmetlenek lehetnek és még különféle kiütéseket is okozhatnak. Emellett a gyenge minőségű szandálok még olyan deformitásokat is képezek a lábakon okozni, amely hatással lehet a gerincoszlop egészségére és a későbbi tartásra is.

Mivel a gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért a nem természetes anyagból készülő lábbelik nagyobb mértékben terhelhetik a kicsik szervezetét. Ezért fontos, hogy amit csak lehet, természetes anyagból válasszunk, hiszen így elkerülhetjük a későbbi allergiát vagy asztmát.

Kerüljük a műanyagból készülő szandálokat! Ezekben fokozott mértékben izzad a gyermekek lába, így a folyamatos nedves közeg miatt gombásodásra lesz hajlamos, emellett könnyebben megcsúszhat, így balesetek forrása is lehet.

A legtöbb bőrből készült szandál puha, rugalmas talppal rendelkezik, legyen ez is szempont a vásárlásnál! Ne legyen indokolatlanul merev vagy nehéz a szandál talpa, hiszen ez feleslegesen terheli a lábakat, a gyermek így könnyen elfárad és a láb egészségére sincs jó hatással!

Méretbeli kérdések

Szintén nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása, hiszen csak ez biztosít megfelelő mozgást a gyermekünknek. A szandál esetében még a legkisebbekkel is könnyen megy a helyes hossz kiválasztása, cipőnél ez persze nehezebb. Nagyon fontos, hogy ne csak a hosszúságra, hanem a lábbeli szélességére is figyeljünk, mert a nem megfelelő szélesség is okozhat kellemetlen perceket viselőjének.

A gyerekek lábai nagyon gyorsan nőnek és változnak, sokszor egy-két hónap alatt kinövik a gyerekcipőt, szandált. Erre is figyeljünk, hiszen a kinőtt lábbeli kényelmetlen viselet, vásároljunk nagyobbat!

Meghívó

Szeretettel hívjuk a díjazottakat, egyesületi tagokat, az érdeklődőket az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Duna Múzeum Környezetvédelmi Világnapi rendezvényére, melyen átadásra kerül a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért 2017. évi emlékplakettje.

A rendezvény időpontja: 2017. június 6-án 16 óra

A rendezvény helyszíne: a Duna Múzeum galériája
(Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom, Kölcsey Ferenc u. 2.)car

Autóvásárlásnál is védje a környezetet!

Aki zölden gondolkodik, annak minden cselekedetét áthatja a környezet védelmének elsődleges szempontja. Nem merül ki annyiban, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot vagy kevesebb vizet használ a mindennapi tevékenységeihez, hanem életének minden szegmensénél előtérbe helyezi a környezet védelmét. Így van ez az autóvásárlásánál is.

Amikor autót vásárolunk – legyen az új vagy használt – igen sokféle szempontot megvizsgálunk: mennyit fogyaszt, mekkora az utas- és csomagtér, milyen az autó külleme, színe, kaphatók-e hozzá alkatrészek, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Fontos ilyenkor azt is megvizsgálni, hogy a kinézett autó mennyi szennyezőanyagot bocsát ki a környezetébe. Az új autók általában jobbak ebből a szempontból, hiszen ma már a gyártók is odafigyelnek a környezetvédelmi szempontokra főleg a hatósági szabályozások miatt, ám ha használt autó mellett döntünk, akkor ez egy lényeges szempont.

Jó, ha tudjuk, hogy minden jelenleg forgalomban lévő autónak van szennyezőanyag kibocsátása, ennek mértéke azonban igencsak eltérő lehet. Magyarországon korábban minden autó rendszámtábláján matrica jelezte az adott jármű szennyezőanyag-kibocsátásának mértékét, vagyis a környezetvédelmi besorolást, ám körülbelül másfél éve a magyar kormány megszüntette ezt az intézményt.

A környezetvédelmi besorolást jelző matrica korában különböző színű matricák jelezték, hogy az adott jármű mekkora szennyezőanyag-kibocsátással rendelkezik. Mára ez megszűnt, ám a környezetvédelmi besorolás a matricától függetlenül megmaradt. A legtöbb autós azonban nincs tisztában azzal, hogy hol is tudna utánanézni a saját autója környezetvédelmi besorolásának, melyre legfőképpen akkor van szükség, ha valamelyik nagyvárosban korlátozó intézkedéseket vezetnek be a téli szmogriadó miatt.

Itt nézzen utána környezetvédelmi besorolásának!

2016. január 1-től tehát a rendszámtáblán lévő plakett nem mutatja a járművek környezetvédelmi besorolását, helyette a gépjárművek forgalmi engedélye ad információt e tekintetben, már ha ismerjük az abban szereplő kódszámok jelentéseit. A környezetvédelmi besorolást a forgalmi engedély V.9-cel jelzett részén keressük, ahol egy 0 és 16 közötti számot találunk. A legkevesebb szennyező anyagot a környezetbe a 15-16-os besorolású (egy másik rendszer szerint Euro 6-os) járművek bocsátják, míg a 0-val jelölt járművek a legkárosabbak a környezetre nézve, hiszen katalizátor nélkül bocsátják a szennyező anyagokat a levegőbe. A kódszámok részletes jelentése megtekinthető a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján.

Jó hír, hogy a technológia fejlődésével az autógyártók egyre kevésbé környezetszennyező autókat képesek előállítani, ebben nagy segítség, hogy olyan új autóalkatrészeket fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a kisebb üzemanyagfelhasználást, ezáltal a kisebb szennyezőanyag-kibocsátást is, ami jó a fogyasztónak, hiszen kevesebbe kerül az autó üzemeltetése, és kedvező a környezetre nézve is. A hatóságok egyébként az Európai Unió területén egyre szigorítják a szennyezőanyag-kibocsátási normákat, ami a gyártókat arra készteti, hogy még környezetkímélőbb technológiákat vezessenek be. Jelenleg az Euro 6-os besorolás írja elő a legszigorúbb szennyezőanyag-kibocsátási normákat az Unió területén.

Rohanó világunk egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy életünkből teljesen kiiktassuk az autóval való közlekedést, ám ha tehetjük, autó helyett válasszunk tömegközlekedést, menjünk gyalog vagy kerékpárral, hiszen az általunk így kibocsátott károsanyag még mindig kevesebb, mint amit bármilyen környezetbarát autó képes kibocsátani.

Párkányi hulladékégető

Elkészült a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékégető üzem országhatáron átterjedő hatásait értékelő vizsgálat, amelyet a civil szervezetek és a lakosság április 21-ig véleményezhet írásban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Erről a linkről tletölthető a 170 oldalas dokumentum.

Egyesületünk természetesen szakmai véleményét kifejti az ügyben, határozottan tiltakozunk a tervezett beruházás ellen!

Pályázat diákok részére

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is pályázatot hirdet a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett  elnyerésére.

 A díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot hivatott népszerűsíteni, elismerni. 12 - 18 év közötti fiatalok kaphatják, 1 évben egy fiatal. A díj a Környezetvédelmi Világnaphoz kötve kerül kiosztásra, ami egyben Horváth Piroska születésnapja is. A díjazás helyszíne a Duna Múzeum, a díj odaítélését szakmai zsűri végzi.

A díjat valamilyen a környezetért végzett tevékenységért lehet kapni, például:

-       környezet- vagy természetvédelmi akció szervezése,

-       meghirdetett akcióban aktív, eredményes részvétel,

-       a környék környezetvédelmi problémáiról vagy értékeiről felmérés készítése (pl. fotósorozat, a képekről leírással),

-    ismeretterjesztő dolgozat írása környezetvédelmi témában (pl. légszennyezés, hulladékprobléma, vízhasználat, energiahasználat, életmód, felkészülés a klímaváltozásra, stb.),

-       ismeretterjesztő dolgozat írása természetvédelmi témában (pl. vizes élőhelyek, barlangok, védendő, veszélyeztetett fajok, stb.),

-       az iskolában vagy az otthoni környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő diákújság vagy weblap szerkesztése,

-       egyéb, a környezettudatosságot népszerűsítő cselekmény, ami példaértékű a díjra jelölt környezetében.

A díjra jelölt tanulók nevezésének módja, feltételei:

A díjra jelölhet az iskola tanári vagy diákközössége is, egy intézményből több jelöltet is lehet nevezni.

Küldjék meg a tanuló nevét és rövid leírást az elvégzett tevékenységről, továbbá a tevékenység dokumentálását (fotó, dolgozat, felmérés eredménye, stb). Ha a jelölt fiatal munkáját pedagógus segítette, kérjük az ő nevét, szerepét is megadni.

A jelölés beküldési határideje: 2017. május 15.

Beküldési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it vagy az egyesület postacíme: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2500 Esztergom, Pf. 334.

 

További információval szívesen állunk rendelkezésére!Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu