Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Zöld homlokzatok

A klímatudatos és a bioszoláris stratégiával rokon zöld építészet közismerten legáltalánosabb jellemzője a növényzet célszerű és tudatos alkalmazása az épületen és annak közvetlen környezetében. Természetesen a zöldfelületek jelentőségét napjainkban már kevesen kérdőjelezik meg, ráadásul a fa- és egyéb növényfajták kerti ültetése mellett az épületek zöldítésével is növelhetjük a minket körülölelő zöldfelületek nagyságát.

A zöldtetők kialakítása mellett ennek egyik legkézenfekvőbb, mégis lehetőségeinkkel ellentétben eléggé mellőzött módja épületeinknek növényekkel való befuttatása.

 Miért érdemes házunkat befuttatni?

 Épületfizikai szempontok: A zöld homlokzatok nagyban hozzájárulnak a külső falak megóvásához. Egyes futónövények levélzete ugyanis a külső falakon tömör takarót alkot, amely nemcsak óvja azt az időjárás viszontagságaitól, de csökkenti annak fizikai és kémiai igénybevételét is. Szigetelő hatásuknak köszönhetően is jelentős szerepet játszanak otthonaink melegének megőrzésében.

Ökológiai szempontok: A homlokzatok befuttatásának, azaz a zöld homlokzatok kialakításának igen kedvező ökológiai adottsága van. Különösen igaz ez a sűrűn beépített városokra, amelyeknek klímája, levegőminősége és növényzetének változatossága lényegesen rosszabb, mint a városon kívül. Ráadásul a levegőt párásító, pormentesítő valamint oxigénnel dúsító tulajdonságuk szintén megkérdőjelezhetetlen.

Klíma és levegőminőség: Az urbanizált közegekben a vidéki falvakkal ellentétben nagyságrendekkel nagyobb nemcsak a por és káros anyagok okozta terhelés, de a levegőhőmérséklet és a zajterhelés is. A zöld homlokzatok nagymértékben hozzájárulnak ezeknek a negatív hatásoknak a tompításához. A futónövények a többi növényhez hasonlóan ugyanis javítják a levegő minőségét. Anyagcseréjük során a napenergia segítségével lekötik a szén–dioxidot és oxigént adnak le a levegőnek. Lombozatuk porszűrőként funkcionál.

Szociológiai és pszichológiai szempontok: A szakértők és a zöld homlokzatot alkalmazó ingatlantulajdonosok szerint a homlokzat befuttatásának szociológiai és pszichológiai szempontjai sem mellékesek.  A zöld növényzettel borított falakat szépnek, élettel telinek látjuk, amelyek kiemelkednek a szürke egyhangúságból. A növények zöldjét valamint a levelek zizegését sokan kifejezetten kellemesnek és megnyugtatónak találják.

Tervezés, kivitelezés, gondozás

Napjainkba már a nem csak a családi házakon, de irodaépületeken, és ipari létesítményekben is egyre gyakrabban tűnik fel a zöld homlokzat, részben a cégek társadalmi felelősségvállalásának keretében.

A házak homlokzatának befuttatásakor rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk, egyrészt azért, hogy a futónövények jól fejlődjenek, másrészt azért, hogy se kellemetlenséget és kárt se okozzanak a közvetlen környezetükben.

Nem árt tehát első körben tisztáznunk a törvényi feltételeket, melyekre az önkormányzatok adhatnak legkönnyebben felvilágosítást. Az építészeti feltételek sem mellékesek, hiszen elvileg minden homlokzatot be lehet futtatni növényekkel, anélkül, hogy ezek abban kárt okoznának. A jó zöld homlokzat előfeltétele ellenben, hogy a növények jól harmonizáljanak az épület szerkezeti adottságaival. Ritkán fordul elő ugyanakkor olyan eset, hogy a homlokzat befuttatását kivitelezni tudjuk anélkül, hogy valamilyen technikai segédeszközről – támasztékok, falvédők, felerősítő eszközök… stb. – ne kelljen gondoskodnunk. Ugyancsak figyelemmel kell lennünk a növények telepítése előtt és után az egyes futónövények igényeire, kapaszkodási formáira, növekedési tulajdonságaira, külső megjelenési jellemzőire, ültetési módozataira valamint későbbi gondozásuk milyenségére is.

 

Előadások az EKOKUban!

CSALÁDI NAP // TALÁLKOZÁSOK // ELŐADÁS // JÁTÉK

Február 18-án igen sokan jöttetek előadásainkra, beszélgetéseinkre. Köszönjük!

Egyben előadónknak is szeretnénk ezúton köszönetet mondani: Szuhi Attila a Válaszúton Alapítvány képviseletében a párkányi hulladékégető témaköréből kiindulva érkezett meg személyes környezetvédelmi felelősségünk feszegetéséhez. Sádli Gyula az esztergomi távhő témakörét ecsetelte, míg dr. Munkácsy Béla az energiahasználat, energia politika témakörét boncolgatta sok személyes példával.

Az előadások alatt pedig a gyerekek játszhattak a Játékkunyhó játékaival.

Hamarosan folytatjuk!

Sajtóközlemény a Párkányba tervezett hulladékégető ügyében

Válaszúton Alapítvány, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Sajtóközleménye

Nemzetközi Hatásvizsgálati Eljárásra van szükség a Párkányba tervezett hulladékégető ügyében!

A helyi környezetvédelmi szervezetek elutasítják a Párkányba tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását.

Mint ismeretes, az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkány településen egy hulladékégető mű felépítését tervezik. Az üzem éves szinten 20 ezer tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő.

A tervezett üzem alig több mint egy kilométerre lenne a magyarországi területektől, ennek ellenére a magyarországi felet nem tájékoztatták a tervezett létesítményről.

Éppen ezért a mai napon a Válaszúton Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium illetékes osztályánál kezdeményezte, hogy az ügyben induljon nemzetközi hatásvizsgálati eljárás. Erre a szlovák és magyar fél által is aláírt Espoo-i Egyezmény lehetőséget teremt, és így a magyarországi lakosoknak és önkormányzatoknak lehetősége nyílna megismerni a tervezett üzem kibocsátásait és környezeti hatásait, illetve véleményezni a dokumentációt.

A helyi környezetvédelmi szervezetek elutasítják a tervezett égetőművet, és a nemzetközi eljárás keretében szakértői véleményekkel támasztják majd alá álláspontjukat.

Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke elmondta: „A térségben már jelenleg is üzemel a dorogi veszélyeshulladék-égetőmű más ipari létesítmények mellett, és a város levegőminősége is gyakran átlépi az egészségügyi határértéket.”

A tervezett üzem ún. pirolízises eljárással kezelné a hulladékokat, ami mind a hazai, mind az uniós jogban hulladékégető műnek minősül.

Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány szakértője szerint, az ilyen üzemek kibocsátása nagyban hasonlít a hagyományos égetők kibocsátásához, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, és erősen szennyező és egészségkárosító toxikus szerves szennyezők juthatnak a környezetbe.

A tervezett üzem nem csak Esztergom városát érintené, hanem a 4-7 km-re fekvő Dorog, Tokodaltáró, Tát településeket is. A térségben az uralkodó szélirány NyÉNy-i, ami miatt a szennyezés elsősorban Esztergom városát érintené.

Bővebb információ:

Szuhi Attila (Válaszúton Alapítvány): 30/563-7749, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Horváth Zoltán (Esztergomi Környezetkultúra Egyesület): 20/775-2621, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

kicsi korte

TARTALÉKOLD AZ ENRGIÁID!

Előadások, magbörze és játékkunyó az EKOKU családi napon!


2017.02.18-án reggel 9:00-től 17:00-ig várunk minden érdeklődőt szeretettel  az ingyenes  előadásokra és foglalkozásokra, de kérjük jelezzék előre, mely programokon szeretnének résztvenni  a korlátozott helyre való tekintettel.

 ELŐADÁSOK:

10:00

Érdekel, hogyan válozik a világunk? Milyen irányba alakul át fontossági sorrendünk a jövőben? Mennyire kell odafigyelnünk a jövőben az önkorlátozásra? Szuhi Attila (geográfus) előadása azoknak, akik szeretnének nagyobb rálátást válozó világunkra. 

 14:00

Mi is az a távhő? Miért elterjedt a skandináv országokban? Hogy állnak hozzá a különböző szolgáltató egységek és a  képviselő testület? Az előadást Sádli Gyula tartja Esztergom távhő hálózatáról és fejlesztési lehetőségeiről.

15:00

Milyen zöld technikai újítások kerültek elérhetővé az elmúlt években, hogy a kasszánkban több maradhasson? Mibe érdemes beruházni? Merre halad a zöld ipar? Napelemekről, napkollektorokról, hőszivattyúkról, elektromos autókról tart előadást dr. Munkácsy Béla az ELTE Természettudományi kar, Környezet és Tájföldrajz tanszékének adjunktusa.

 MAGBÖRZE , CSERE-BERE EGÉSZ NAP!

 Vesd bele magad, ha több vetőmagod van, mint amennyit idén felhasználsz, ha helyi fajtákra vágysz, ha gyűjtöd őket, hozd el ami neked bevált és másnak is kellhet, ha kezdő vagy és segítség kell, cserélj vetőmagot, hagymát és információt!  

 JÁTÉKKUNYHÓ EGÉSZ NAP!

Izgalmas szórakozás és  kikapcsolódás  gyerekeknek, felnőtteknek. Játékmester : Horváth Zoltán

download

Szelektáljunk Ökosan!

Nyitott kapuk az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnél!


A szelektálás fontosságáról, környezettudatos gondolkodásról, ökolábnyom számításról tartunk beszélgetéseket.


Helyszín:  EKOKunyhó, 2500. Esztergom,  Árpád utca 32.

Időpont: 2016.11.28. 8:00-12:00

 2016_EWWR_Poszter-szelektalas_kicsi

 A kampány az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében valósul meg,  Magyarországon az Országos Hulladékgazdálkodási Főigazgatóság a Iakossági célcsoportjának elérésére indítja. 

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu