Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

knyv

Környezetvédelmi könyvajánló – régiek és újak

Környezetvédelmi témában (is) több tíz könyv jelenik meg évente hazánkban is, érdemes folyamatosan böngészni mind a legújabbak, mind a régebbiek között, sok hasznos és érdekes információra bukkanhatunk a témában. Mutatunk néhányat!

Könyvek az ökológiai lábnyomról és a fenntarthatóságról

Napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája – az éghajlatváltozás mellett – az emberi túlfogyasztás. Földünket egyre növekvő népesség, a megtermelt javak egyenetlen eloszlása, a fejlett országok hatalmas ökológiai lábnyoma jellemzi. Ugyanakkor vannak reménykeltő kezdeményezések, egyes országokban növekszik az alternatív energia használatának részaránya, egyre több elektromos autó fut az utakon, egyre több a napelem a házak tetején, ennek ellenére növekszik a fenntarthatatlanság. Horváth Balázs: Ökológiai lábnyom és fenntarthatatlanság című könyve, mely a L’Harmattan Kiadó gondozásában jelenik meg hamarosan, ezeket a témaköröket járja körül. A kötet tulajdonképpen tanulmányokat tartalmaz, végzős hallgatók és oktatók tollából egy sor kérdésre keresi a választ, miközben a hallgatók kiszámították az iskolába járás, a növényi táplálkozás, a magyar és a svájci falusi életmód ökológiai lábnyomát is.

Ugyancsak az ökológiai lábnyommal és annak határaival foglalkozik Szigeti Cecília könyve, Az ökológiai lábnyom határai című kötet, mely nemrégiben látott napvilágot, a Typotex Kiadó gondozásában. A könyv az ökológiai lábnyom, mint ma már elfogadott makrogazdasági mutató vonatkozásait vizsgálja, és sorba megy egyes országok ökológia lábnyomának elemzésén. A tanulmány rámutat, hogy az ökológiai lábnyom alkalmazásának vannak korlátai és kitér arra is, melyek azok.

Kalandregény és hasznos tanulmány

Szintén a L’Harmattan Kiadónál jelent meg Pierre Rabhi: Hogy megmaradjon az élet című könyve, mely a saját élettörténetét mutatja be, lenyűgöző olvasmány! Bemutatja, hogyan látott hozzá kézkezi munkával a sivatag visszahódításának a Száhel-övezet déli részén, életének középpontjába a természet és a föld szeretetét állítva. Assisi Szent Ferenc példáját követve tízezrek életét változtatta meg.

A szerző egy másik, korábban megjelent könyve a Pénzt akarunk vagy életet? a kortárs ökológiai gondolkodó bölcseleti, filozófiai gondolatait gyűjti egybe, költői szépségű nyelvezettel és izzó szenvedéllyel ír korunk egyik legmeghatározóbb problémájáról.

Kincsek a régi könyvek között

Nem csupán az új könyvek között bukkanhatunk hasznos és érdekes olvasnivalóra, ha a környezetvédelem témájú könyveket szeretnénk mélyebben megismerni. A regikonyvek.hu online antikvárium oldalán találtuk meg nemrég a Játékos természetismeret című könyvet, mely 1998-ban jelent meg, de ma is haszonnal forgatható, főleg azok számára, akik kisgyermekekhez szeretnék közelebb hozni a természet megismerését és a környezetvédelem témakörét.

Az egyik legkönnyebben átadható téma a gyerekek számára a szelektív hulladékgyűjtés témaköre. Ehhez nyújt segítséget az Öko Panna és Öko Palkó című feladatgyűjtemény, melyet az Öko-Pannon Kht. adott ki. 

ewwr_logo_2016kicsi

Bolhapiac a Dobó-Kockák napon!

BOLHAPIAC // TÁRSASJÁTÉK // DOBÓKOCKÁK


November 19-én szombaton várunk mindenkit a Dobó-kockák társasjátéknapra! Egész napos társasjátékozás mellett környezettudatos éneteket is megmutathatjátok, ha hoztok a bolhapiacra játékot, könyvet, feleslegessé vált tárgyakat és visztek is, ami megtetszik. Használd újra! A Laskai Osvát Antikvárium kínálatából is válogathattok!


                                                         


 A bolhapiac az Európai Hulladékcsökkentési Hét országos programsorozatához kapcsolódik.

ewwr_logo_2016kicsi

Komposztálás és tudatos vásárlás

Komposztálásról és környezettudatos fogyasztásról szóló előadást tartunk az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületben

2016.11.09-én 16:00-tól

Bemutatóval egybekötött program azoknak, akinek fontos a környezetük védelme, hogy hogyan hagyhatnak kisebb ökológiai lábnyomot bolygónkon és választ keresnek kérdéseikre! A bemutatót Daróczi Tímea  (dísznövénykertész),  az előadást 17:00-tól Horváth Zoltán (gyakorló komposztáló) tartja.

Várunk mindenkit szeretettel az EKOKUnyhóban,

2500. Esztergom, Árpád utca 32.

Segítsd munkánkat egy rövid kérdőív kitöltésével, mini közvélemény kutatás a környezetvédelemmel kapcsolatban:

https://goo.gl/forms/Q5txvofNERGx5tMm2 

“A klímaváltozás a mi generációnk kihívása. S válaszunktól nem a világ jó sora függ, hanem a miénk.” (Wolfgang Behringer)


A kampány az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében valósul meg,  Magyarországon az Országos Hulladékgazdálkodási Főigazgatóság a Iakossági célcsoportjának elérésére indítja. Ügynöki munkát nem végzünk, előadásunkon csak környezettudatos tájékoztatással foglalkozunk!

napelem

Napelemekkel a fenntartható jövőért!

Napjaink egyik legnagyobb gazdasági-környezeti problémája az energia előállításához kapcsolódik. A hő-, víz- és atomerőművek egyre nehezebben tudják biztosítani a népesség egyre növekvő energiaigényét. Ugyanakkor országszerte egyre több családi ház tetején láthatunk ma már napelemeket, melyek hosszú távon is fenntartható és környezetbarát módon biztosítják számunkra az energiát.

Napelemek, napelem-rendszerek

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban a legtöbb emberben ma még egyetlen vízió él, az pedig az árához kapcsolódik. Jó, ha tudjuk azonban, hogy ma már nem luxus napelemes rendszert telepíteni a családi házunkra, és szakértők szerint a beruházás hosszú távon megtérül. A háztartási napelemes rendszerek hálózatra kapcsolt (vagyis hálózatra visszatápláló) módon működnek, ez tovább rövidíti a megtérülés hosszát. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek ugyanis úgy működnek, hogy a napelem által megtermelt, de a család által fel nem használt villamos energiát az áramszolgáltató hálózatába juttatjuk, az elszámolás pedig egy oda-vissza mérő órával történik. Így előfordulhat olyan eset is, hogy az éves elszámoláskor az áramszolgáltató fizet nekünk, ha több áramot tápláltunk a hálózatba, mint amennyit onnan elfogyasztottunk. Ennek köszönhető az, hogy ma már a napelemes rendszerek kiemelkedően gazdaságosan tudnak működni, az évekkel ezelőtti rendszerekhez képest.

Hogyan épülnek fel a napelemek?

A napelemes rendszerek lelke a napelem panel, ez termeli az áramot, ezt láthatjuk a házak tetején. A telepítésnél a szakemberek déli irányba tájolják őket hazánkban, a legkedvezőbb dőlésszög pedig harminc fokos, így tudja a napelem panel a legtöbb napenergiát hasznosítani. Ha nincs elegendő tetőfelület, akkor előfordulhat, hogy a földre telepítik ezeket a paneleket. Mivel a panelek a napelemek lelkei, nem mindegy, hogy milyen minőségűt használnak a szakemberek, ezekből is léteznek alsó-, közép- vagy felsőkategóriás elemek. Leggyakrabban a középkategóriás paneleket - mint amilyen az amerikai Amerisolar napelem panelek – ajánlják, hiszen ezek megfizethetők, ugyanakkor hatásfokuk is kedvező. A háztartás ellátásához szükséges energiamennyiség megtermelése ily módon akár kevesebb, de jó minőségű panel kiépítésével lehetségessé válik. Ha napelemrendszer kiépítésében gondolkodunk, keressük a legjobb ár-érték arányú paneleket, azokat, amelyek ellenállóak az időjárás viszontagságaival (pl. jégeső) szemben, és akár borult időjárás esetén, szórt fényben is képesek villamos energiát termelni!

A napelemek előnyei

A nap energiája megújuló energiaforrás, és mindenhol elérhető, ahol süt a nap. A Föld készleteinek kizsákmányolásával egyre nagyobb figyelem fordítódik a megújuló energiaforrásokra, hiszen a jövő energia előállítása ezeken múlik. A napelemek működtetése sem terheli a környezetünket, hiszen nem bocsátanak ki szennyező anyagot a légkörbe, emiatt használatukkal hosszú távon javítható a környezet állapota.

Megfelelő számú napelem telepítésével bármekkora energiaszükségletű háztartást vagy ipari üzemet elláthat villamos energiával, hiszen a nap bőségesen juttatja energiáját a Földre, jelenleg ennek csupán a töredékét használjuk fel.

Aki napelemes rendszer telepítésében gondolkodik, annak érdemes nagyon alaposan körbejárni a témát, és utánanézni a pályázati lehetőségeknek is, hiszen ma már pályázati támogatás is igénybe vehető napelemek kiépítésére!

Kötháló programleírás

1. Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel! 

Célunk hogy a háztartásokban minél kevesebb mérgező anyagokat, környezetre káros tisztítószereket használjunk.

Vajon mennyi csomagolási hulladékot válthat ki, ha környezetbarát termékeket használsz?

Ismered és használod a környezetbarát tiszítószereket?

Azok, akik vállalják, hogy csatlakoznak programunkhoz, egy héten át kellene mérniük tiszítószer fogyasztásukat a fenti kérdésekben. A jelentkezőknek otthoni kipróbálásra biztosítunk ablaktisztítót, kendőt, környezetbarát tisztítószereket (mosószóda, citromsav, szódabikarbóna, folttisztító só, suromin, derolin, mosószappan, mosogatószer).  

http://kepmas.hu/konyha/vegyszermentes-takaritas

A témában bővebb információt a Kiskosár Bevásárlóközösség csütörtökönkénti átadásának helyszínén tudunk adni. (Belvárosi Plébánia, Esztergom, IV. Béla király u. 3)

Várunk szeretettel a tudatosan vásárlók csoportjában!

 2. Hulladékból termék, komposztálj!

Komposztálással csökkentheted a háztartási hulladék mennyiségét, ráadásul olyan értékes tápanyag, humusz keletkezik, mellyel megspórolhatod a bolti virágföld árát, szállítási terheit.

Komposztálhatod a kerti zöldjavakat (lehullott lomb, levágott fű, gallyapríték, sövénynyesedék stb.), és a konyhai zöldjavakat (zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc, teafű, tojáshéj, vágott virág stb.). Ezt megteheted a lakás erkélyén, a ház kertjében, lakóközösségben, társasház udvarán.

Ha vállalod, hogy csatlakozol programunkhoz, egy héten keresztül mérd, hogy  mennyi komposztálható szerves anyag kerül a komposztálóba vagy ennek híjján a kukába.  

A jelentkezőknek biztosítunk komposztáló eszközöket, ásóvillát, metszőollót, tájékoztatókat!

Az EKOKU komposztálással kapcsolatos előadást tart november 9-én, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.  Helyszín: Esztergom, Árpád utca 32.

A témában bővebb információt adunk a Kiskosár Bevásárlóközösség csütörtökönkénti átadásának helyszínén (Belvárosi Plébánia, Esztergom, IV. Béla király u. 3), illetve délelöttönként az EKOKU irodájában (Árpád u. 32. ).

Várunk szeretettel a tudatosan vásárlók csapatában!

 3. Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért!

Mennyi csomagolási hulladék keletkezik egy háztartásodban?

Tudatos vásárlással szerinted mennyi csomagolóanyagtól, szeméttől mentjük meg bolygónkat?

Ha vállalod, hogy csatlakozol programunkhoz, egy héten keresztül mérd a kukába kerülő csomagolási hulladék (műanyag, nejlon zacskó, papír, üveg) összsúlyát, majd szelektáld ökosan.

Célunk a csomagolási hulladék csökkentése. Ez megteheted vászonszatyorral, ételtárolóval, kulaccsal.

 A Vízmű adatai szerint Esztergomban jó a csapvíz minősége. Bátran fogyassz csapvizet a palackozott ásványvizek helyett!

A résztvevők között kulacsot, ételtárolót és vászonszatyrokat osztunk!

A témában bővebb információt a Kiskosár Bevásárlóközösség csütörtökönkénti átadásának helyszínén (Belvárosi Plébánia, Esztergom, IV. Béla király u. 3), illetve délelőttönként az EKOKU irodájában (Árpád u. 32.)

Várunk szeretettel a tudatosan vásárlók csapatában!


 4. Szelektáljunk Ökosan!

Elsődleges célunk a csomagolási hulladék csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, terjesztése, helyes szelektálás elsajátítása.

Hány kg  szelektíven gyűjthető hulladékot dobunk ki a háztartásunkból?

Ha vállalod, hogy csatlakozol programunkhoz, egy héten át mérd a szelektíven gyűjthető összhulladék mennyiségét.

A jelentkezőknek biztosítunk három osztatú szelektív gyűjtőt és vászonszatyrokat.

A témában bővebb információt a Kiskosár Bevásárlóközösség csütörtökönkénti átadásának helyszínén tudunk adni (Belvárosi Plébánia, Esztergom, IV. Béla király u. 3), illetve délelőttönként az EKOKU irodájában (Árpád u. 32.)

Várunk szeretettel a tudatosan vásárlók csapatában!

5. Az újrahasználat ösztönzése!  

Elsődleges célunk a csomagolási hulladék csökkentése, a túlzott fogyasztásról való átnevelés és új funkcók találása, vagy új gazda keresése a feleslegessé vált tárgyainknak.  Milyen tárgyakat várunk? Például:

- Ruhák, könyvek, gyerekjátékok, konyhafelszerelési tárgyak, elektronikai eszközök , szabadidős és sport tárgyak.

Azok, akik vállalják, hogy csatlakoznak programunkhoz, hozzák el számukra feleslegessé vált tárgyaikat ami másnak lehet, hogy igazi kincs!

Helyszín: Esztergom, Dobó Katalin Gimnázium, Bánomi ltp. 2016. November 19.

A témában bővebb információt a Kiskosár Bevásárlóközösség csütörtökönkénti átadásának helyszínén tudunk adni. (Belvárosi Plébánia, Esztergom, IV. Béla király u. 3)

Várunk szeretettel a tudatosan vásárlók csapatában!

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu