Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Hozzátáplálás: bio vagy nem bio?

A baba hat hónapos kora körül elérkezik az idő, amikor az anyatejes táplálást ki kell egészítenünk, és fokozatosan hozzászoktatni a babát az új ízekhez. Ilyenkor elsősorban zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálkozunk, és minden anyukában felmerül a kérdés: bio-t vagy nem bio-t válasszunk?

A hozzátáplálás első lépései

A hozzátáplálás a babák 6 hónapos kora körül válik aktuálissá, amikor a fokozott mozgás következtében a babák már nem elégednek meg az anyatejjel, hanem szilárd ételekre is szükségük van. Nagyon fontos, hogy a hozzátáplálás fokozatosan történjen, és mindig csak egy új ízzel kínáljuk meg a csecsemőt. Az anyukákban ilyenkor nagyon sok kérdés felmerül, például az: mi a jobb a babának, ha saját magunk főzünk számára vagy kész bébiételeket vásárolunk? És ha saját magunk állítjuk elő az ételeket, akkor milyen zöldségekből, gyümölcsökből készüljenek?

Szerencsések azok az anyukák, akik saját maguk termelik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen ezek garantáltan „ellenőrzött” alapanyagokat biztosítanak, így nyugodtan főzhetünk belőle a pici számára is (persze csak akkor, ha nem permeteztük túl őket előzetesen). A piacon vagy zöldségesnél kapható zöldségekkel és gyümölcsökkel ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, hiszen nem tudhatjuk, mikor és mennyire vegyszerezték azokat, mennyi szermaradványt tartalmaznak. Éppen ezért a baba két éves koráig kerüljük ezeket a zöldségeket, és azokkal is legyünk óvatosak, melyek a földben teremnek, mivel ezekben magas lehet a nitrittartalom. A babák emésztőrendszere sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, az új ételekre eltérően reagálhatnak, attól függően, mennyire érzékeny a kicsi gyomra. Éppen ezért zárjuk ki annak lehetőségét, hogy növényvédőszerek maradványait tartalmazzák a zöldségek-gyümölcsök. Ha van a környéken termelői piac, bevásárló közösség, célszerű felkutatni, hiszen ezeken a helyeken megbízható forrásból juthatunk minőségi élelmiszerekhez, zöldséghez, gyümölcshöz.

Mivel a vegyi anyagok felhalmozódása a kicsik testében azonnali vagy későbbi betegségek kialakulásához is vezethet, nagyon körültekintőnek kell lennünk szülőként, hogy kizárjuk ennek lehetőségét.

Részesítsük előnyben a bio alapanyagokat!

Éppen a fentiekben leírtak miatt kell előnyben részesítenünk a biozöldségeket és –gyümölcsöket! Még akkor is, ha azok sokszor sokkal drágábbak és nehezebben beszerezhetőek, mint a bárhol kapható zöldségek és gyümölcsök. Gondoljunk bele, hogy ha a növényvédőszeres maradványokkal terhelt alapanyagok betegségeket okoz, akkor később sokkal többet fogunk gyógyszerekre, különféle terápiákra költeni, és az mennyi szenvedést okoz majd a gyermekünknek.

A bio élelmiszerekkel is legyünk résen, ugyanis nem minden bio, amit akként tüntetnek föl! Keressük a bio-minősítés emblémáit a termékeken vagy kérjük el a termelőtől annak igazolását, hogy zöldségei valóban minősítettek-e.

A hozzátáplálást kezdjük almával és burgonyával, majd jöhet a sárgarépa. Ősszel a sütőtök és más tökfélék (nyáron), majd a cékla, a borsó, zöldbab, a spenót, a sóska, a brokkoli és a karfiol. Természetesen kombinálhatjuk ezeket különféle gyümölcsökkel is.

A lakás is megbetegíthet?

A kinti levegő szennyezettségéről sok szó esik napjainkban, arról kevesebb, hogy a lakások belső levegője is lehet szennyezett. Emellett számos más tényező is megbetegíthet minket a lakásunkban, ám kellő odafigyeléssel élhetünk egészséges lakásban is. Tegyünk hát ezért!

Egészséges lakások, egészséges környezet

Amikor lakást vásárolunk, akkor számos eladó lakás közül válogathatunk akár Budapesten, akár az ország más részén szeretnénk ingatlant vásárolni. Ilyenkor nagyon sok szempontot mérlegelünk: hol helyezkedik el a lakás, milyen a fekvése, elrendezése, milyenek a nyílászárói, felújították-e előző tulajdonosai az egyes helyiségeket, és a sort még a végtelenségig folytathatnánk. Ugyanakkor csak igen keveset nyom a latba (ha egyáltalán figyelembe vesszük) az, hogy egészséges-e az adott lakás belsője, illetve mi mit tehetünk majd annak érdekében, hogy egészségessé tegyük lakásunkat.

Milyen tényezőket is kell figyelembe vennünk az egészséges lakás kialakításáért? Egy lakás emberekre gyakorolt hatását befolyásolják: a levegő tulajdonságai (hőmérséklet, páratartalom, friss levegő), fények, zaj, elektromágneses mezők, a szennyező anyagok jelenléte és mértéke (dohányfüst, szén-monoxid, azbeszt, oldószerek, formaldehid, nitrogén-dioxid), a biológiai tényezők (rágcsálók, gombák, baktériumok, atkák, rovarok jelenléte). A fentieken túl még néhány más tényező is felelős lehet az egészséges környezetért, ezeket most nem részletezzük.

Mit tehetünk lakásunk egészséges klímájáért?

Általában a lakásunkban töltjük a nap több mint felét, éppen ezért nem mindegy, milyen környezetben vagyunk. Sokszor a beltéri légszennyezettség értéke magasabb, mint a kinti környezeté, amit számos, a fentiekben említett tényező befolyásolhat. A magas páratartalom hosszú távon kedvez a gombák (mint például penészgomba) elszaporodásának, amelyek a lakásban élők légzőszervi megbetegedéseihez, vagy allergiához járulhatnak hozzá. Ugyanígy a túl száraz levegő sem kedvez az egészségi állapotunknak, mely káros hatású lehet a nyálkahártyánkra, növeli a por mennyiségét a lakásban, mely szintén lehet allergia okozója. A levegő megfelelő páratartalmát hőszigeteléssel, gyakori szellőztetéssel (télen is) érhetjük el. Előbbi megakadályozza a hőhidak kialakulását, és a magas páratartalom csökkentésében is szerepe van. A száraz levegőjű lakások általában a társasházak, melyeket távhővel fűtenek. Ugyan az állandó meleg hőmérséklet kellemes, mégsem egészséges. Állítsunk be hőfokszabályzót, vagy zárjunk el egy-két fűtőtestet a hűvösebb és nedvesebb levegő elérése érdekében!

Nem lehet a szellőztetés fontosságát eléggé hangsúlyozni! A levegő páratartalmát is kedvezően befolyásolja a gyakori szellőztetés, másfelől a beltéri légszennyezettséget is csökkenti. A friss levegő segít a koncentrációban, az agy oxigénnel való ellátásában. Tavasztól őszig legyenek az ablakok minél hosszabb időn keresztül nyitva!

A dohányfüst éppúgy elkerülhető, mint az oldószerek kipárolgása. Ehhez tudatos magatartás és egy kis odafigyelés szükséges. Kérjük meg családtagjainkat, hogy ne dohányozzanak beltéren, és ne vásároljunk olyan bútorokat, melyek ragasztott forgácslapból készülnek, hiszen ezek hosszú távon rontják a levegő minőségét, belőlük oldószerek párolognak.

Ugyanilyen veszélyforrást jelentenek a lakásban tartott kisállatok, melyek szőre, tolla és a bőrükről lekerülő hámréteg a levegőbe kerülve allergizálhatja az arra érzékeny egyéneket.

Hogyan védekezzünk zölden a rovarok ellen?

A tavasz nem csak a jó idő közeledtét jelenti, hanem a rovarok megjelenését is. A tél nagy előnye, hogy ebben az évszakban nem kell szúnyogokkal, hangyákkal, darazsakkal viaskodnunk, csípéseiktől szenvednünk. A tavasz és a nyár pozitívumai mellett viszont ezekkel a kellemetlen rovarokkal is számolnunk kell, ám zöld módszerekkel is hatékonyan védekezhetünk ellenük!

Még egy hónap, és visszavonhatatlanul itt a tavasz: már bújnak a hagymások a kertekben, egyre több madár fakad dalra és a napsütéses órák száma is növekszik: csak néhány jele annak, hogy itt a tavasz. És ahogy az emberek is egyre szívesebben időznek a szabad levegőn, úgy a rovarok is megérzik a jó időt, és bújnak elő téli rejtekhelyeikről. Ez így természetes, helyük van a természetben, nélkülük nem lenne „kerek a világ”. A lakásainkban azonban nem feltétlenül kell elviselnünk őket.

Miért ne vegyszerrel védekezzünk ellenük?

Talán köztudott, hogy a rovarirtó szerek többségének összetevői károsak az emberi egészségre, hiszen olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek lehetséges rákkeltők, roncsolják az immunrendszert, káros hatással vannak a hormonrendszerre, és allergén hatásúak. Különösen körültekintően kell eljárnunk a lakásban alkalmazott rovarirtó szerekkel, hiszen ezek a szerek beltéren sokkal hosszabb idő alatt bomlanak le, mint a szabadban. Az emberek igen sokféle, és nagy mennyiségű rovarirtó szert használnak, amelyek a legtöbb esetben teljesen feleslegesek és egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek. Léteznek olyan rovarirtó szerek is, amelyek az emberi szervezetre egyáltalán nem veszélyesek, de minden rovar esetében léteznek természetes alternatívák is a rovarok visszaszorítására vagy elpusztítására.

Hangyák a lakásban

A hangyák jelenléte sokszor bosszantó, de talán a legártalmatlanabb rovarokról van szó. Természetesen nem tűrjük a jelenlétüket, ám tudnunk kell azt is, hogy a hangyák rajzása tél végén, február-március környékén jellemző, és pár hetes kint tartózkodás után megszűnik. Ha addig is szeretnénk tenni a hangyák ellen, akkor a legjobb, ha útvonalaikba sütőport vagy szódabikarbónát szórunk, ennek a szagát ugyanis nem kedvelik a hangyák, így rövid időn belül eltűnnek. Emellett járjunk el körültekintően a konyhában: ne hagyjunk elöl ételmaradékokat és a morzsákat is rendszeresen tüntessük el „szem elől”. A hangyák ellen hatásos még a levendulaolaj, a citrom is, melynek szagát szintén nem szeretik a hangyák.

Legyek, szúnyogok és társaik

A repülő rovarok kintről kerülnek a lakásunkba, ezért az ellenük való leghatásosabb védekezés a távoltartás. A legegyszerűbben szúnyoghálóval védekezhetünk ellenük, emellett hatásosak az ablakpárkányra helyezett erős illatú növények is, mint a paradicsom, a muskátli, a citromfű vagy a levendula, de bármilyen aromagyertya is tökéletesen megfelel erre a célra.

Molyok ellen tisztaság

Az egyik legnehezebben kiirtható rovar a lakásban a molylepke, amelyet ha egyszer a lakásba hurcoltunk, akkor nagyon nehéz lesz tőle megszabadulni, hiszen bárhová befészkelheti magát, és rendkívül gyorsan szaporodik. Ezért dobjunk ki minden olyan élelmiszert, amely potenciálisan fertőzött lehet, a molylepkéket pedig gyűjtsük össze. A konyha és a kamra polcait ecetes vizes ruhával alaposan töröljük át, ezt ismételjük meg kéthetente. Helyezzünk levendulát a ruhák közé, hogy a molyok még véletlenül se fészkelhessék be magukat közéjük. Hasznos, ha a kamrát és a konyhát évente kimeszeljük, hiszen a mésznek fertőtlenítő, tisztító hatása is ismert.

Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért 2016-ban is

Egyesületünk az elmúlt évhez hasonlóan 2016-ban is pályázatot hirdet Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett elnyerésére.

A díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot hivatott népszerűsíteni, elismerni, 13 - 18 év közötti fiatalok kaphatják, 1 évben egy fiatal. Június 5-én kerül kiosztásra (ami Horváth Piroska születésnapja, de egyben a Környezetvédelmi Világnap is). A díjazás helyszíne a Duna Múzeum, a díj odaítélését szakmai zsűri végzi.

A díjat valamilyen a környezetért végzett tevékenységért lehet kapni, például:

-       környezet- vagy természetvédelmi akció szervezése,

-       meghirdetett akcióban aktív, eredményes részvétel,

-       a környék környezetvédelmi problémáiról vagy értékeiről felmérés készítése (pl. fotósorozat, a képekről leírással),

-       ismeretterjesztő dolgozat írása környezetvédelmi témában (pl. légszennyezés, hulladékprobléma, vízhasználat, energiahasználat, életmód, felkészülés a klímaváltozásra, stb.),

-       ismeretterjesztő dolgozat írása természetvédelmi témában (pl. vizes élőhelyek, barlangok, védendő, veszélyeztetett fajok, stb.),

-       az iskolában vagy az otthoni környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő diákújság vagy weblap szerkesztése,

-       egyéb, a környezettudatosságot népszerűsítő cselekmény, ami példaértékű a díjra jelölt környezetében

A díjra jelölteket nevezhet be iskola, civil szervezet, lakóhelyi közösség. A díjra jelölésnél meg kell adni a jelölt fiatal nevét, elérhetőségét és rövid leírást az elvégzett tevékenységről, továbbá a tevékenység dokumentálását (fotó, dolgozat, felmérés eredménye, stb).

A jelölés beküldési határideje: 2016. május 15.

Beküldési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it vagy az egyesület postacíme: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, 2500 Esztergom, Pf. 334.

Havi 80 liter vizet is spórolhat a vízcsap megjavításán!

A csöpögő csapok jelensége nem egy háztartásban jelent gondot, és ez egy olyan probléma, amellyel minél hamarabb foglalkozni kell, mert ellenkező esetben a pénztárcánk, és nem utolsósorban a környezetünk bánja…

Egy csepp, két csepp, öt csepp meg tíz…

A gyerekek körében népszerű mondóka kezdetével lehet talán a legjobban érzékeltetni azt a jelenséget, ami ilyenkor zajlik le a csöpögő, nem jól záródó vízcsap esetében. Először csak egy-egy cseppet enged, majd egyre többet, végül rendszeresen csöpög a víz a csapból, annak ellenére, hogy elzártuk azt. Egy-egy ilyen vízcsap nagyon nagy mennyiségű vizet képes elpazarolni, mert ami eleinte csak egy-két jelentéktelen vízcseppnek tűnik, az később összegyűlve literekre rúghat havi szinten. A szakemberek számításai szerint, ha csak 5 cseppel számolunk egy órában (ami csak egy alig-alig csöpögő vízcsapot jelent), az havi szinten 80 liter elpazarolt tiszta vizet jelent! Ne várjunk hát a vízszereléssel, hívjunk szakembert. Lehet, hogy a csöpögés ilyenkor még csak egy rossz tömítésnek tudható be, vagy elég lesz kicserélni a vízcsap betétjét, de a javítás hosszú távon mindenképpen megéri!

A másik probléma a WC víztartályánál keletkezhet, ezt sokszor nehezebb is észrevenni, talán csak a hangjából következtethetünk arra, hogy ereszti a vizet a tartályunk. Nagy valószínűséggel csak egy rosszul záródó szelep okozza a problémát, ám ez felelős lehet napi 700 liter (!) víz elfolyásáért. Ha ezt beszorozzuk a napok számával, jól látható, hogy ez havi szinten akár 20 ezer liter víz kárbaveszését is jelenti, ami már költségben is tetemes összegre rúg. A vízszerelő kihívása tehát mindenképpen megéri, ha hosszú távon gondolkodunk.

Víz és környezetvédelem

Ma a globális környezetvédelem egyik legnagyobb problémája a rohamosan fogyó édesvízkészlet, illetve annak nem egyenletes eloszlása a Földön. Talán ma már közhelynek számít az a mondat, hogy víz nélkül nincs / nem lesz élet a Földön, és hiába borítja Földünk kétharmadát (71%) víz, annak csak a töredéke használható édesvízként (3%) emberi fogyasztásra. Az ENSZ az emberiségre nézve fenyegető jövőképet például egy alkalommal úgy aposztrofálta, hogy nemsokára az édesvíz drágább lehet az aranynál is.

Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos lenne, hogy óvjuk édesvízi készleteinket, és otthonainkban is spóroljunk a vízzel, amennyire csak tudunk. A már említett hibásan működő vízcsapok, WC-tartályok javítása csak egy a számtalan lépés közül, amit mi is megtehetünk otthonainkban. Fürdés helyett zuhanyozzunk, ne folyassuk a vizet fogmosás vagy mosogatás közben, ahol lehet, használjunk szürke vizet (mosógépből kikerülő víz, fürdővíz). Takarékoskodjunk a vízzel, ahol csak lehet: autómosásnál, öntözésnél, a már említett fürdésnél. A mosógépet mindig csak teli töltve indítsuk el, így nem csak vizet, hanem energiát is spórolhatunk. A WC-tartályunkat állítsuk be víztakarékosra, így csak addig öblít, amíg nyomjuk a gombját és nem enged le minden alkalommal egy teli tartálynyi vizet. Nagyon fontos, hogy milyen példát mutatunk az utánunk jövő generációknak: tanítsuk meg gyermekeinket is a takarékos vízfogyasztásra!

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu