Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Részesítsük előnyben a környezetbarát játékokat!

Ha elég körültekintőek és környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor nem akármilyen játékot adunk a gyermekeink kezébe, hanem gondosan megválogatjuk, mivel játsszon. Ugyan számos veszély leselkedik a legkisebbekre is, azért vannak olyan játékok, amelyekkel nyugodtan játszhat.

Nem könnyű a játékválasztás

A játékok kínálatában nincs hiány, így van választék bőven, ám annál nehezebb a dolga annak, aki felelősen gondolkodik a saját és gyermekei jövőjéről, és emiatt olyan játékokat próbál választani a gyermekeinek, mely sem rájuk, sem a környezetre nézve nem káros. A játékok ugyanis tartalmazhatnak számos káros és veszélyes anyagot is, melyekkel sokáig érintkezhet a gyermek, ha nem vagyunk eléggé óvatosak. De mire is kell figyelnünk?

A játékoknál (is) alkalmazott különböző festékek tartalmazhatnak ólmot és kadmiumot, a műanyagok pedig xilolt és toluolt is tartalmazhatnak. Az ólom vegyületei mind mérgezőek, szennyezik a környezetet is. Ha a szervezetben felhalmozódik, komoly veszélyt rejt, hiszen nem ürül ki az emberi szervezetből. A kadmium elsősorban belélegezve veszélyes, mert károsítja a tüdőt, a májat és a vesét is, fokozottan mérgező. A xilol elsősorban oldószerként használatos, lakkok, ragasztók, festékek alapanyaga, az emberekre mérgező hatású. A toluol szintén egy olyan vegyület, amely a festékek, lakkok oldószereként használatos, ha belélegezzük, akkor az idegrendszer kerül veszélybe, de talajszennyezőként is ismeretes.

Ugyanakkor nem csak a felhasznált anyagok miatt lehetnek veszélyesek a játékok gyermekeinkre, hanem némelyik közülük nem biztonságos. Ezek a játék közben olyan veszélyeket rejtenek magukban, mely a kisgyermek testi épségét veszélyeztetheti. E játékok listáját rendszeresen közzéteszi a fogyasztóvédelmi hatóság, és ki is vonják őket a forgalomból. Fontos, hogy a játékok ne tartalmazzanak könnyen leszakadó, letörő részeket, apró darabokat, melyek fulladást okozhatnak. A gyerekeknek készült járművek legyenek biztonságosak, fontos, hogy megfelelő legyen a stabilitásuk, ne boruljon, ha használja a gyermek.

Környezetbarát játékok gyerekeknek

Szerencsére ma a környezettudatos vásárló is talál megfelelő játékot gyermekének, és nem is kell nagyon sokáig keresgélnie. A legjobbak azok a játékok, amelyek természetes anyagból készülnek (fajátékok, ökológiai textil, pamut, filc, nemez), tartósak, így sokáig használhatók, a testvérek, unokatestvérek számára örökölhetők, minőségi anyagokból készülnek. Az ilyen anyagokból készülő játékok nem tartalmaznak az egészségre veszélyes összetevőket, így biztonsággal használhatók, szájba vehetők (tipikusan ilyen játékok például a Vesszőparipa játékai).

A helyi, kézműves, kézzel gyártott játékok további előnye, hogy ezek a játékok nem utaznak sokat, hiszen országon belül készülnek, és megvásárlásukkal helyi embereket, a helyi gazdaságot támogatjuk. Ez jó a környezetünknek is, hiszen nem növeljük az üvegházhatású gázok kibocsátását a játékok szállításával. Ne vásároljunk a gyerekeinknek játék ékszert vagy játék kozmetikumokat. Ezek ugyanis az egészségre nézve rendkívül veszélyes összetevőket tartalmazhatnak.

Játékok – saját kezűleg

És miért ne készíthetnénk játékokat saját magunk? Még emlékezhetünk anyáink, nagyanyáink kézzel varrott, vattával tömött babáira, a kukoricacsutka-babákra, de számos játékot találhatunk ki mi magunk is, és sok ötlettel gazdagíthat minket az internet is. Ne sajnáljuk rá az időt és a fáradságot, a gyermekeink is és egészségük is hálás lesz érte!

Fűtési rendszerek és hatékonyságuk

Hidegebbre fordult az idő, és elindult a fűtési szezon. Idénre tehát már aligha változtathatunk otthonunk fűtési rendszerén, de a jövő évi átalakítás még előttünk van, pláne, ha építkezésben gondolkozunk. Összeszedtünk pár gondolatot, hogy melyek ma a leghatékonyabb fűtési módok.

Első lépések

A fűtési rendszer egy komplex rendszer, és ha fűtésről beszélünk, meg kell említenünk a házak szigetelésének fontosságát is. A fűtési rendszert ugyanis akkor fogjuk tudni a leghatékonyabban és a legkisebb költségráfordítással üzemeltetni, ha megfelelő minőségű szigetelőanyaggal leszigeteltük a házunkat, az elavult nyílászáróinkat korszerű, hőszigetelt nyílászárókra cseréltük. Ezzel a két fontos lépéssel a házak fűtési energiájának mintegy 50-60%-át is megspórolhatjuk.

A korszerű fűtési rendszerek nagyon fontosak a környezet védelme szempontjából is, hiszen azzal, hogy hatékonyabban fűtünk, kevesebb tüzelőanyagot égetünk el és kevesebb szennyező anyagot juttatunk a levegőbe.

Mielőtt beruházunk a fűtési rendszerbe, járjuk alaposan körbe a témát, érdemes erről fűtéssel foglalkozó szakembereket is megkérdezni, hiszen manapság nagyon sok újítás van a fűtési rendszerek piacán, így lehet, hogy a 4-5 évvel ezelőtt hatékony rendszer mára elavulttá vált, mert egy sokkal hatékonyabbat kísérleteztek ki azóta.

Spórolj a fűtésen faapríték tüzelésű kazánnal!

Egyre népszerűbb hazánkban is a faaprítékkal való tüzelés, melyhez leggyakrabban speciális kazán tartozik. A faüzemekben sok faapríték keletkezik sokszor hulladékként, de faaprítékot saját magunk is készíthetünk faaprító gép segítségével. (Ezt a gépet használják egyébként a brikett és pellett gyártásához első lépésként az alapanyagok aprításához).

Az aprítéktüzelésre alkalmas kazánok nagyon jó hatásfokkal működnek, és ma már ezek is egyre korszerűbbek, vagyis megoldották a szakemberek azokat a kihívásokat, amelyek az aprítékkal való fűtés kényelmetlenségéből adódott. Jelenleg ugyanolyan komfortfokozattal is működtethetők, mint a gázkazánok, és sokkal olcsóbb a működtetése, mint bármilyen más hagyományos kazánnak. Az apríték ugyanis sokkal olcsóbb, mint a többi tüzelőanyag, hiszen az előállítási költsége is kevesebb.

Az aprítéktüzelésű kazánhoz szükséges egy tárolóhelyiséget is létesíteni, ahová beömlesztik az aprítékot, majd innen egy spirálorsó segítségével továbbítják az aprítékot a kazánhoz. Ez egy automatikus folyamat, így mindig ott lesz a tüzelőanyag a kazánnál, amikor szükség van rá, és a kazánba történő adagolása is automatikus. Így tényleg nem jelent nagyobb kényelmetlenséget faaprítékkal fűteni, mint gázkazánnal, és sokkal olcsóbban fogunk kijönni, plusz eredményként még a környezetet is óvjuk. Ennél a kazántípusnál arra is lehetőség van, hogy melegvíz-tartályt iktassunk a rendszerbe, mely a melegvizet is szolgáltatja, persze csak fűtési szezonban.

Az aprítéktüzelésű kazánok tehát igen egyszerűen kezelhetők, egyszerű a tisztításuk, miközben minimális hamut termelnek, és szabályozható a fűtőteljesítményük is.

A faapríték egy Magyarországon keletkező tüzelőanyag, így nem szorulunk a földgáz exportjára, ha egyre többen állunk át erre a fűtési módra, ugyanakkor a fa megújuló energiaforrás, szemben a földgázzal, így egyértelmű választás.

Horváth Piroska emlékplakett

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület közelmúltban elhunyt alapító tagja, Horváth Piroska, emlékére díjat hoz létre, amely a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot hivatott népszerűsíteni, elismerni.

Kérjük intézményvezetők, tanárok közreműködését a diákok díjra való jelölésében.

Részletes információ itt letölthető!

Kertészkedjünk tudományos alapokon, pH méréssel!

Hamarosan beköszönt a tavasz, és ilyenkor a kerti munkák kerülnek előtérbe, hirtelen azt sem tudjuk, hová nyúljunk. Február végén a metszési munkálatok, majd a kert megművelése, a veteményezés, az udvar rendbetétele, takarítása, a virágoskert, a sövények, és még hosszan lehetne sorolni azon teendőeket, amelyek a tavaszi munkálatok listáján szerepelnek. Ha előre tervezünk, akár tudományosan is megalapozhatjuk, mit hová ültetünk.

Tervezz és mérj!

Tél végén mindenképpen érdemes átgondolni, hogy idén hogyan és miket ültessünk, mi az, amire mindenképp szükség van, és mi az, ami mellőzhető. Tervezzük meg, hogy veszünk-e idén fákat, sövényeket, gyümölcsfákat, mert azok tavaszi ültetését most kell megtennünk. Hasznos lehet egy-két könyvet áttanulmányozni, mert a könyvekben leírtakkal sokkal hatékonyabban lehet zöldségeket és növényeket termelni, például az egymásra nézve jótékony hatással bíró növénytársításokkal, a vegyszerek nélküli növényvédelmi védekezésekről való tudnivalókkal. Egy jó kertész még ennél is tovább megy: manapság elterjedőben vannak a talaj kémhatását mérő műszerek, az ún. pH és EC mérők, melyek segítségével már otthon is nagyon sok információt beszerezhetünk a kertünk talajának kémhatásáról. De miért is fontos ez? A talaj egyik tulajdonsága a kémhatás, mely részben meghatározza a növények számára felvehető tápanyagokat, azt, hogy hogyan kell trágyázni, öntözni, és hogy milyen növények érzik jól magukat az adott talajon. Magyarországon túlnyomó részben savanyúak a talajok, egyes területeken semleges, karbonátos kémhatásúak. Mivel a talajok kémhatása az idő folyamán nem vagy alig változik, így kertünk talajának kémhatása is viszonylag állandónak tekinthető. A talajok elsavanyodása egyébként a nagymértékű légszennyezésnek, a nagyipari termelés fokozott műtrágya-használatának köszönhető, amelyek miatt csökkent a talajok szervesanyag-tartalma.

Kertünk talajának mindenképpen jót tesz, ha komposztálunk, és a keletkezett komposztot visszaforgatjuk a talajba. Ha állatokat is tartunk, akkor a szerves trágyával még jobb eredményeket érhetünk el. A csapvízzel való öntözés szintén nem tesz jót a talajok állapotának, ám ezt nagy valószínűséggel a következő években nem fogjuk tudni kiiktatni. A talaj minősége tehát a fenti módszerekkel javítható, nem kell elkeserednünk, ha véletlenül rossz értéket mutat a pH mérőnk. A pH és EC mérőket beszerezhetjük a kertészeti webáruházakban is, de legegyszerűbb, ha a phmerok.hu oldalon vásároljuk meg. Itt árulnak hozzá kalibráló folyadékokat, különféle monitorokat, és minden olyan eszközt, amelyre a mérés során szükségünk lehet.

Ha a mérést követően megvan az eredmény, akkor érdemes áttekinteni, hogy az adott talajon mely növények teremnek legjobban, melyek kedvelik az adott körülményeket. Ha ilyen növényeket ültetünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy magas terméshozammal fogják meghálálni azt az utánajárást, amit a mérés vagy a könyvek tanulmányozása jelent.

A talaj javítása komposzttal

Ha nem áll rendelkezésre állatoktól származó szerves trágya, akkor a fent említetteknek megfelelően, komposzttal is javíthatjuk a talajunk minőségét. A komposztot egy-két évig érleljük, mielőtt a földbe szórnánk. Akkor jó már a komposzt minősége, amikor porhanyós föld jellegű, humuszos az állaga, és nincsenek benne nagyobb darabok, például faágak. A nagyobb darabokat érdemes komposztálás előtt összedarabolni, hogy hamarabb lebomoljanak, de még ekkor is hosszabb időre van szükségük a teljes átalakuláshoz. Ugyanez a helyzet a tojáshéjjal is, ha összetörjük, darabjai még akkor is sokáig felfedezhetők a földben.

Egyre aggasztóbb méreteket ölt a fényszennyezés

A fényszennyezés jelensége talán ma már senki előtt nem ismeretlen fogalom, a következményeit azonban talán még mindig nem tárták fel teljes mértékben. Az egészségügyi hatásai mellett természetvédelmi és csillagászati negatívumai sem elhanyagolhatók.

A mesterséges fény keltette fényszennyezés

A fogalommal első ízben azok találkoznak, akik késő este megpróbálnak távcsöves megfigyeléseket eszközölni, és az eget, a csillagokat szeretnék vizsgálgatni. Ekkor szembesülnek ugyanis vele, hogy ez egy városi-nagyvárosi környezetben nem is olyan egyszerű, hiszen az égboltból nem sokat fognak látni. Ennek oka a mesterséges fények keltette fényszennyezés. Éjszaka ugyanis fényekkel árasztjuk el a természetet a lakások kivilágítása, az autók fényei, a közvilágítás, a cégek kivilágított épületei, a fényreklámok vagy akár a karácsonyi fényfüzérek révén. Ez azonban nem csak a csillagászkodásra van negatív hatással, hanem a természetben élő állatokra is. Az ő életritmusuk ugyanis nagyon szorosan kötődik a nappal-éjszaka, vagyis a világos-sötét ritmikus váltakozásához, amelyben a fényszennyezés igencsak megzavarhatja őket. Csak egy példa: a költöző madarak éjszakai repüléskor a csillagok állása alapján tájékozódnak, ezt jelentősen megzavarhatja, ha „mindenhol” mesterséges „csillagokat” látnak.

Nem csak a természetre, az emberekre is hatással van

A fényszennyezés nem csak a természetben élő állatokra van negatív hatással, hanem az emberek egészségi állapotára is. Korábban kutatások mutatták ki, hogy az éjszakai fények meggátolják a melatonin nevű hormon egészséges képződését, mely a sejtek megújulásáért felelős, így megnő a daganatos betegségek kockázata, több más betegség mellett. Az éjszakai fényben történő alvás emiatt káros hatással van az egészségi állapotunkra, hiszen a fény kék komponense a szemhéjon át is képes hatni. Ezért nagyon fontos, hogy éjszaka teljesen fénymentes környezetben aludjunk, mert ez elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Ablakainkra olyan sötétítő megoldást válasszunk, amely a kintről beszűrődő fényeket (közvilágítás, éjszakai közlekedés fényei) hatékonyan képesek kiszűrni.

Mit tehetünk?

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az éjszakai világítással nagyon sok, sokszor felesleges energiát pazarolunk, ami ráadásul még káros hatással van nem csak a természetre, hanem az emberi egészségre is. Egyéni szinten sokat tehetünk ez ellen: ha este már nem használunk számítógépet, nem kapcsoljuk fel éjszakára a villanyt, nem használunk karácsonyi díszkivilágítást, és kizárjuk az utcáról érkező fényeket. Közösségi szinten a kérdés már sokkal nehezebb. Ma már vannak kezdeményezések a közvilágítás átalakítására, melynek során olyan lámpatesteket szerelnek föl, ami csak lefelé világít, fölfelé nem engedi ki a fényt, léteznek már jogi lépések is a kérdés szabályozására, ami azonban még mindig nem elegendő. Szintén a téma fontosságára hívják fel a figyelmet az ún. csillagos égbolt parkok, amelyek Magyarországon például található a Zselicben vagy a Hortobágyon. Ezek olyan területek, amelyek nagyvárostól távol helyezkednek el, így a fényszennyezés nem zavarja meg, ha a csillagos égboltot szeretnénk tanulmányozni.

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu