Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Főoldal

Egyre aggasztóbb méreteket ölt a fényszennyezés

A fényszennyezés jelensége talán ma már senki előtt nem ismeretlen fogalom, a következményeit azonban talán még mindig nem tárták fel teljes mértékben. Az egészségügyi hatásai mellett természetvédelmi és csillagászati negatívumai sem elhanyagolhatók.

A mesterséges fény keltette fényszennyezés

A fogalommal első ízben azok találkoznak, akik késő este megpróbálnak távcsöves megfigyeléseket eszközölni, és az eget, a csillagokat szeretnék vizsgálgatni. Ekkor szembesülnek ugyanis vele, hogy ez egy városi-nagyvárosi környezetben nem is olyan egyszerű, hiszen az égboltból nem sokat fognak látni. Ennek oka a mesterséges fények keltette fényszennyezés. Éjszaka ugyanis fényekkel árasztjuk el a természetet a lakások kivilágítása, az autók fényei, a közvilágítás, a cégek kivilágított épületei, a fényreklámok vagy akár a karácsonyi fényfüzérek révén. Ez azonban nem csak a csillagászkodásra van negatív hatással, hanem a természetben élő állatokra is. Az ő életritmusuk ugyanis nagyon szorosan kötődik a nappal-éjszaka, vagyis a világos-sötét ritmikus váltakozásához, amelyben a fényszennyezés igencsak megzavarhatja őket. Csak egy példa: a költöző madarak éjszakai repüléskor a csillagok állása alapján tájékozódnak, ezt jelentősen megzavarhatja, ha „mindenhol” mesterséges „csillagokat” látnak.

Nem csak a természetre, az emberekre is hatással van

A fényszennyezés nem csak a természetben élő állatokra van negatív hatással, hanem az emberek egészségi állapotára is. Korábban kutatások mutatták ki, hogy az éjszakai fények meggátolják a melatonin nevű hormon egészséges képződését, mely a sejtek megújulásáért felelős, így megnő a daganatos betegségek kockázata, több más betegség mellett. Az éjszakai fényben történő alvás emiatt káros hatással van az egészségi állapotunkra, hiszen a fény kék komponense a szemhéjon át is képes hatni. Ezért nagyon fontos, hogy éjszaka teljesen fénymentes környezetben aludjunk, mert ez elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Ablakainkra olyan sötétítő megoldást válasszunk, amely a kintről beszűrődő fényeket (közvilágítás, éjszakai közlekedés fényei) hatékonyan képesek kiszűrni.

Mit tehetünk?

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az éjszakai világítással nagyon sok, sokszor felesleges energiát pazarolunk, ami ráadásul még káros hatással van nem csak a természetre, hanem az emberi egészségre is. Egyéni szinten sokat tehetünk ez ellen: ha este már nem használunk számítógépet, nem kapcsoljuk fel éjszakára a villanyt, nem használunk karácsonyi díszkivilágítást, és kizárjuk az utcáról érkező fényeket. Közösségi szinten a kérdés már sokkal nehezebb. Ma már vannak kezdeményezések a közvilágítás átalakítására, melynek során olyan lámpatesteket szerelnek föl, ami csak lefelé világít, fölfelé nem engedi ki a fényt, léteznek már jogi lépések is a kérdés szabályozására, ami azonban még mindig nem elegendő. Szintén a téma fontosságára hívják fel a figyelmet az ún. csillagos égbolt parkok, amelyek Magyarországon például található a Zselicben vagy a Hortobágyon. Ezek olyan területek, amelyek nagyvárostól távol helyezkednek el, így a fényszennyezés nem zavarja meg, ha a csillagos égboltot szeretnénk tanulmányozni.

Hamarosan itt a tavasz: pattanjunk nyeregbe!

A kerékpárral való közlekedés, legyen az kirándulás vagy munkába járás, egyre nagyobb teret hódít magának, még a nagyvárosokban is, ahol a sok autó mellett nem könnyű biciklivel közlekedni. Ennek ellenére egyre többen ismerik fel, hogy a biciklizés nem csak a környezetünkre van pozitív hatással, hanem az egészségünkre is. Ma már a kerékpáros közlekedést is számos újítás könnyíti meg, ezekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Irányjelző LED-es táska

A nagyvárosi kerékpáros közlekedés rejt némi kockázatot magában, hiszen nem egyszerű az autósok között szlalomozva közlekedni és nem is veszélytelen. Sokan emiatt nem mernek nyeregbe pattanni a nagyvárosokban, hanem helyette inkább a biztonságosabbnak ítélt tömegközlekedést vagy autós közlekedési módot választják. Éppen emiatt fejlesztették ki San Francisco-i designerek azt az újrahasznosított anyagból készült kerékpáros táskát, amelynek elejére egy LED-es kijelzőt építettek be. Ezzel megkönnyítik a kerékpárosok irányjelzését, vagyis nem kell kitenniük oldalra a kezüket, ha valamelyik irányba szeretnének fordulni, és ez a jelzési mód még az esti órákban, sötétben is látszik, tehát jól észrevehető az autósok számára is. Egy rendkívül praktikus eszközről van tehát szó, amely mind az autósok, mind a kerékpárosok biztonságát növeli. Működése telefonos irányítással történik, ám egyelőre még csak a tesztelési fázisban van, írja a csepelkerekparuzlet.hu webáruház.

Lumigrids lámpa a balesetek elkerüléséért

Szintén a biztonságosabb kerékpáros közlekedés érdekében fejlesztették ki a Szecsuani Egyetem munkatársai azt a lámpát, amely szintén a LED technológián alapul, és segítségével a kerékpáros könnyebben észreveheti az út egyenetlenségeit, a gödröket, hiszen a dinamó meghajtású lámpa egy négyzethálót vetít a használója elé az útra, így ha valahol egy bukkanó vagy egy gödör van, akkor torzul a négyzetrács, emiatt könnyen észlelhetővé válik. Ezt a technikát a repülésben már meglehetősen régen alkalmazzák, és előnyös volta miatt most megpróbálják átvinni a kerékpáros közlekedésbe is.

A jobb láthatóságért: önvilágító bicikliváz

A sötétben való közlekedés még akkor is veszélyeket rejt magában, ha világítást használunk, hiszen a kerékpárokra szerelhető lámpák általában csak elölről és hátulról nyújtanak némi fényt, oldalról a bringás teljesen védtelen. Éppen emiatt gondolták úgy a szakemberek, hogy kifejlesztenek egy olyan bicikli-vázat, amely képes arra, hogy a sötétben is világítson, ezzel jóval biztonságosabbá téve a nyeregben ülő közlekedését. A vázat ehhez olyan anyaggal vonták be, amely napenergia segítségével feltölthető, és ez az anyag feltöltve világít a sötétben mintegy egy órán át.

Bicikliből vízibicikli

Elsősorban olyan helyeken jelenthet előnyt a vízibiciklivé alakítható kerékpár, ahol nagy a forgalom az utakon és van csatorna vagy folyó, amely alkalmas a vízibiciklivel való közlekedésre. E találmánnyal könnyedén kikerülhetők a forgalmas városrészek, és így könnyedén, időveszteség nélkül juthatunk el bárhová. Az Amerikában kifejlesztett találmány egy hátizsákban elfér és negyed óra alatt összeszerelhető, akár biciklivé, akár vízibiciklivé.

Napenergia a kerékpározásban

Napenergia segítségével működik az a zárt felépítésű kerékpár, amely forradalmasíthatja a városi kerékpáros közlekedést, hiszen a háromkerekű ELF még az időjárás viszontagságaitól is megvédi használóját. Feltöltve 14 mérföldet is meg tudunk tenni vele, és ha erre még pedálozással is rásegítünk a táv tovább is növelhető.

Tippek egy zöldebb és fenntarthatóbb karácsonyért

Talán idén sokaknak sikerül megvalósítani egy fenntarthatóbb karácsonyt, hiszen erre minden területen találhatunk követendő példákat, egyre többen ismerik fel, hogy egyéni szinten, kis lépésekkel is sokat tehetünk Földünkért, és környezetünk megóvásáért.

A környezet védelmét sokan sokféleképpen a zászlajukra tűzik, nemzetközi szervezetek, kormányok próbálják a jog eszközével elősegíteni, léteznek civil mozgalmak, felvilágosító kampányok. Ám hiába a jogszabályok, a törvények, ha egyéni szinten nem teszünk azért, hogy élhetőbb és zöldebb környezetet hagyjunk az unokáinkra. Éppen ezért összeszedtünk néhány ötletet, amellyel – ugyan kis lépéssel – de közelebb kerülhetünk a fenntartható karácsony álomhoz. A karácsony ugyanis egyre inkább az az ünnep, amikor a legpazarlóbbak vagyunk: felesleges termékek sokaságát vásároljuk meg, csomagoljuk be, amit aztán percek alatt kidobunk, asztalaink roskadoznak a sok-sok finomságtól, és a sort még hosszan sorolhatnánk. Íme az ötleteink:

A kevesebb több

Alaposan gondoljuk át, hogy kinek, milyen ajándékot szánunk, és ne hagyjuk magunkat elcsábítani az üzletek kihagyhatatlan ajánlataival. Ragaszkodjunk ahhoz, amit előre elterveztünk, így nem fogunk felesleges dolgokat vásárolni, és nem mellesleg még pénzt is spórolhatunk. Akinek lehet, tárgyak, termékek helyett ajándékozzunk szolgáltatást, élményt, hiszen ezzel nem terheljük a környezetet, és még becsomagolni sem kell. Egy koncertmeghívás, mozijegy, színházbelépő kiváló alkalom lehet arra, hogy közelebb kerüljünk szeretteinkhez karácsony táján.

Kerüljük az egyszer használatos dolgok használatát: a vendéglátáshoz ne használjunk műanyag poharakat, papírtányérokat, szalvétákat, az ajándékokat ne csomagoljuk be, vagy csak minimális csomagolást használjunk. Csomagolópapír gyanánt kiválóan megfelel barna natúr csomagolópapír, amit például tavalyi képeslapokkal, újságból kivágott képekkel egyedivé varázsolhatunk.

A túl sok étel előállításának elkerülése érdekében gondosan tervezzük meg a karácsonyi menüt, kalkuláljunk a vendégek számával, és ne állítsunk elő feleslegesen túl sok ennivalót. Ilyenkor egyébként is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, legyünk mértékletesek!

Karácsonyfa, de milyen legyen?

A fenntarthatóságra törekvő családok körében örök dilemma a karácsonyfa kérdése, hiszen azok a családok, ahol kisgyermekek vannak, nehezen mondanak le a karácsonyfáról, hiszen az adja meg az egész ünnepnek az alaphangulatát. Ez teljesen érthető. Tanulmányok sora született már arról, melyik a „legzöldebb" karácsonyfa, ám a dilemma így sem oldódott meg. A kivágott fákkal ugyan nem rombolnak erdőket, hiszen ezeket közvetlenül kitermelési céllal termelik, tehát ugyanúgy működik, mint például a krumpli vagy a sárgarépa, csak előállítása hosszadalmasabb. Ennél azonban kétségkívül jobb megoldás lehet a gyökeres fenyőfa, amit az ünnepek elmúltával, már februárban a végleges helyére ültethetünk. A műanyagból készült műfenyők ugyan hosszú ideig használatban lehetnek, ám előállításának folyamata nem nevezhető környezetkímélőnek, mint ahogy a rendeltetési helyére érkezése sem (távoli országból szállítják ide). A legjobb, ha megelégszünk egy fenyőággal, vagy bármilyen más faágat díszítünk fel.

Amit lehet, készítsünk el saját kezűleg! A saját kezűleg készített ajándékoknak, dekorációnak mindig nagyobb az értéke, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor együtt van a család, és jókat lehet beszélgetni, ráhangolódni az ünnepre.

Próbáld ki a hidropóniát otthon!

A hidrokultúrás vagy hidropóniás termesztés nem csak nagyüzemi keretek között, több hektáron valósítható meg, hanem akár egész kicsiben is el lehet kezdeni. Néhány tipp, ha úgy döntünk, kipróbálnánk otthon.

A hidrokultúra lényege, hogy a növények földdel való érintkezés nélkül fejlődnek, valamilyen ültető közegben, és ehhez tápoldatos vizet használnak fel. Az ültető közeg leggyakrabban agyaggolyó, de lehet kókuszrost, perlit, stb. Előnye, hogy a növények sokkal jobban fejlődnek, mint hagyományos körülmények között, és nem is kell őket olyan gyakran átültetni.

Read more...

Az autógumik újrahasznosítása

Ma Magyarországon 40-50 ezer tonna autógumi hulladék keletkezik évente, mely hulladékként igencsak megterheli a környezetünket, hiszen olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, mint az arzén, a kadmium, a króm, a higany, és más szénhidrogének. Azonban nem csupán elhasználódásuk után terhelik meg a környezetünket, hanem már használat közben is, hiszen élettartamuk alatt 10 %-ot is veszíthetnek a súlyukból.

Nem mindegy tehát, hogy mit kezdünk velük, hogyan tároljuk őket. Számos kísérlet született már az autógumik újrahasznosítására, például kerti játékok, virágtartók, stb., ám ezek csak kismértékben jelentenek megoldást, a jelenleg felhalmozódott 80 ezer tonna gumihulladéknak nem.

Read more...

Itt van: Aktuális

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu