Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Autóvásárlásnál is védje a környezetet!

carAki zölden gondolkodik, annak minden cselekedetét áthatja a környezet védelmének elsődleges szempontja. Nem merül ki annyiban, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot vagy kevesebb vizet használ a mindennapi tevékenységeihez, hanem életének minden szegmensénél előtérbe helyezi a környezet védelmét. Így van ez az autóvásárlásánál is.

Amikor autót vásárolunk – legyen az új vagy használt – igen sokféle szempontot megvizsgálunk: mennyit fogyaszt, mekkora az utas- és csomagtér, milyen az autó külleme, színe, kaphatók-e hozzá alkatrészek, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Fontos ilyenkor azt is megvizsgálni, hogy a kinézett autó mennyi szennyezőanyagot bocsát ki a környezetébe. Az új autók általában jobbak ebből a szempontból, hiszen ma már a gyártók is odafigyelnek a környezetvédelmi szempontokra főleg a hatósági szabályozások miatt, ám ha használt autó mellett döntünk, akkor ez egy lényeges szempont.

Jó, ha tudjuk, hogy minden jelenleg forgalomban lévő autónak van szennyezőanyag kibocsátása, ennek mértéke azonban igencsak eltérő lehet. Magyarországon korábban minden autó rendszámtábláján matrica jelezte az adott jármű szennyezőanyag-kibocsátásának mértékét, vagyis a környezetvédelmi besorolást, ám körülbelül másfél éve a magyar kormány megszüntette ezt az intézményt.

A környezetvédelmi besorolást jelző matrica korában különböző színű matricák jelezték, hogy az adott jármű mekkora szennyezőanyag-kibocsátással rendelkezik. Mára ez megszűnt, ám a környezetvédelmi besorolás a matricától függetlenül megmaradt. A legtöbb autós azonban nincs tisztában azzal, hogy hol is tudna utánanézni a saját autója környezetvédelmi besorolásának, melyre legfőképpen akkor van szükség, ha valamelyik nagyvárosban korlátozó intézkedéseket vezetnek be a téli szmogriadó miatt.

Itt nézzen utána környezetvédelmi besorolásának!

2016. január 1-től tehát a rendszámtáblán lévő plakett nem mutatja a járművek környezetvédelmi besorolását, helyette a gépjárművek forgalmi engedélye ad információt e tekintetben, már ha ismerjük az abban szereplő kódszámok jelentéseit. A környezetvédelmi besorolást a forgalmi engedély V.9-cel jelzett részén keressük, ahol egy 0 és 16 közötti számot találunk. A legkevesebb szennyező anyagot a környezetbe a 15-16-os besorolású (egy másik rendszer szerint Euro 6-os) járművek bocsátják, míg a 0-val jelölt járművek a legkárosabbak a környezetre nézve, hiszen katalizátor nélkül bocsátják a szennyező anyagokat a levegőbe. A kódszámok részletes jelentése megtekinthető a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján.

Jó hír, hogy a technológia fejlődésével az autógyártók egyre kevésbé környezetszennyező autókat képesek előállítani, ebben nagy segítség, hogy olyan új autóalkatrészeket fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a kisebb üzemanyagfelhasználást, ezáltal a kisebb szennyezőanyag-kibocsátást is, ami jó a fogyasztónak, hiszen kevesebbe kerül az autó üzemeltetése, és kedvező a környezetre nézve is. A hatóságok egyébként az Európai Unió területén egyre szigorítják a szennyezőanyag-kibocsátási normákat, ami a gyártókat arra készteti, hogy még környezetkímélőbb technológiákat vezessenek be. Jelenleg az Euro 6-os besorolás írja elő a legszigorúbb szennyezőanyag-kibocsátási normákat az Unió területén.

Rohanó világunk egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy életünkből teljesen kiiktassuk az autóval való közlekedést, ám ha tehetjük, autó helyett válasszunk tömegközlekedést, menjünk gyalog vagy kerékpárral, hiszen az általunk így kibocsátott károsanyag még mindig kevesebb, mint amit bármilyen környezetbarát autó képes kibocsátani.

Itt van: Autóvásárlásnál is védje a környezetet!

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu