Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Gondtalan nyaralás

A legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön a nyár, és kivehessük a jól megérdemelt nyári szabadságot. Ezalatt a legtöbben elutaznak nyaralni, persze szép számmal akadnak olyanok is, akik ezekre a hetekre csak otthoni pihenést terveznek feltöltődésül. Ha nyaralni megyünk, akkor fontos, hogy nyaralásunk gondtalan és balesetmentes legyen, ám ennek érdekében sokféle előkészületet kell tennünk.

Tervezzünk meg mindent előre!

Ahogy előre megtervezzük utazásunk célját, az ott eltölteni szándékozott időtartamot, úgy azt is alaposan meg kell terveznünk, hogy mi mindent csomagoljunk el az útra. Erre érdemes már hetekkel korábban készülni, listákat írni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnunk.

A listára felkerülő tárgyak mindegyike esetében kérdezzük meg magunktól: valóban szükséges, elengedhetetlen-e, hogy elcsomagoljuk, vagy egy-két hétig tudjuk nélkülözni? Semmiképp se csomagoljunk el túl sok ruhát, túl sok pipereholmit, mert ezek nagyrészt feleslegesek. Nyáron, a nagy melegben a kimosott ruhák pár óra alatt megszáradnak, fölöslegesen terhelnénk velük az úticsomagunkat. Vigyünk praktikus, kényelmes ruhákat, olyanokat, amelyekben jó kirándulni, várost nézni, és amelyeket akár az esti vacsorához is felvehetünk.

Nyaraláshoz elengedhetetlen a naptej és a kullancsriasztó, tisztálkodó szerek, emellett érdemes néhány gyógyszert is magunkkal vinni, láz, fejfájás, gyomorrontás vagy hasmenés esetére. Fontos a fürdőruha, általában minden nyaraláson sor kerül strandolásra, még akkor is, ha nem kifejezetten tengerpartra megyünk. Érdemes eltenni egy kézitáskát, amit a helyszínen használunk a kirándulásokhoz, és ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet sem! Gondoljuk át alaposan, milyen cipőkre lesz szükségünk: tűsarkúra nagy valószínűséggel nem, ezért részesítsük előnyben a sportos kényelmes cipőket, szandálokat, a papucsot se felejtsük el!

A csomagok összeállításánál fontos figyelembe vennünk, hogy mivel utazunk, hiszen más-más mennyiséget tudunk elpakolni, ha autóval megyünk, mint ha repülővel vagy autóbusszal. Ez utóbbinál igen limitált számú a csomagok száma, ezt általában előre jelzik az utazási irodánál.

Indulás előtt ne maradjon el az utasbiztosítás megkötése, nézzünk körül a biztosítók ajánlatai között, hiszen jelentősen eltérhetnek egymástól. Jó, ha tudjuk, hogy ma már vannak olyan utasbiztosítások, melyek az úticélnak megfelelőek: vagyis létezik kifejezetten tengerpartra szóló utasbiztosítás, belföldre szóló vagy olyan, amely városlátogatás esetére szól. Sokan hajlamosak a legolcsóbb biztosítást megkötni, anélkül, hogy megnéznék, mit is tartalmaz pontosan a biztosítás. Érdemes erről tájékoztatást kérni, és olyat kötni, amelyik valóban segít a bajban.

És a legfontosabbak, amik nélkül ne induljunk útnak: személyi okmányok, útlevél (ha szükséges), pénz, bankkártya, telefon. Ne vigyünk viszont magunkkal olyan értékeket, amelyekre nincs szükségünk, és később nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk pótolni (pl. családi ékszerek).

A szükséges élelmiszerek, innivalók mennyisége is attól függ, hogy milyen helyre megyünk nyaralni: a legtöbbször elegendő, ha csak az utazás idejére csomagolunk elemózsiát. Hasznos a kézfertőtlenítő az utazás alatt és később is, nassolnivaló, némi gyümölcs és innivaló (legjobb a csapvíz vagy ásványvíz).

A fentiek csupán a legfontosabb, nélkülözhetetlen dolgok, amik egy nyaralás során szükségesek lehetnek, mindenkinek érdemes még ezeken felül is átgondolni, hogy számára melyek azok a tárgyak, amelyek nélkül nem lenne teljes a nyaralás!

Itt van: Gondtalan nyaralás

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu