Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Sportmezek és cipők újrahasznosítással

cip

Ahogy a környezetszennyezés és a hulladékproblémák egyre nagyobb méretűvé, globálissá válnak, úgy fordul egyre több ember afelé, hogy valamit tegyen ennek megakadályozására, a problémák csökkentésére. Egyre többen ismerik fel azt is, hogy a hulladékok kezelése vagy azok termelésének csökkentésével vagy újrahasznosítással lehetséges. A sportolók esetében például ma már újrahasznosított anyagból készülő mezek és sportcipők a „trendi” viselet.

A tengeri hulladékprobléma

Napjaink egyik legnagyobb környezeti problémáját az emberiség által termelt óriási mennyiségű hulladék és azok kezelése, tárolása jelenti. Ha összevetjük egy átlagos család ötven-hetven évvel ezelőtti hulladéktermelését – ami gyakorlatilag a nullával volt egyenlő – a ma csak hetente termelt hulladék mennyiségével, akkor mi magunk is beláthatjuk, hogy szembetűnő a különbség. És ha mindezt beszorozzuk a családok számával az egész világon…, még belegondolni is szörnyű! A problémát csak nagyobbítja az a tény, hogy ma már nem csak a szárazföldön küzdünk a hulladékproblémával, hanem az óceánokon is, hiszen pusztán egy év alatt 10 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, és veszélyezteti az ott élő növény- és állatvilágot.

Ahogy az óceánokban úszó hulladékok problematikája a nyilvánosság elé került, úgy születtek a probléma megoldására a különféle megoldások. Néhány évvel ezelőtt például egy akkor 19 éves holland fiú talált fel egy olyan szerkezetet, amely összegyűjtené a tengeráramlatokkal sodródó műanyag hulladékokat. A találmányt többen támogatásra méltónak találták, így mára már munkába is állt, és a tervek szerint akár 5 év alatt megtisztíthatja a szeméttől az óceánokat.

Újrahasznosított sportolói mezek és cipők

Nemrégiben az egyik nagy sportmárka gyártó cég is felismerte az óceáni hulladékok okozta gondokat, és ennek okán legyártotta az első óceáni hulladékokból készülő sportcipőt. Eleinte csupán kampányszerűen készültek az első újrahasznosított cipők, ma már kereskedelmi forgalomba is kerültek. A cég célja nem csupán a hulladékok újrahasznosítása és a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem kampányukkal arra igyekeznek felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy túl sokat szemetelünk, és tegyünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen, vagyis csökkentsük a hulladékunkat. Ahhoz, hogy az üzenet még több emberhez eljusson, sikerült a focistákat is meggyőzni arról, hogy ilyen, újrahasznosított sportcsukában rúgják a bőrt, így ma már világhírű játékosok lábán is felfedezhetjük az újrahasznosított anyagból készülő cipőket. Sőt! A cég még ennél is tovább ment, ugyanis ma már nem csak cipőket gyártanak ilyen eljárással, hanem sportmezek előállítására is sor került, amelyeket szintén újrahasznosított tengeri műanyagból álmodtak meg. Távlati céljuk, hogy a jövőben ne csak kampányszerűen állítsanak elő újrahasznosított termékeket, hanem teljes mértékben átálljanak erre a technológiára és minden terméküket tengeri hulladék felhasználásával állítsák elő.

A mezek teljes egészében műanyag tengeri hulladékból készülnek, a feliratokat digitális nyomdában, szintén környezetbarát eljárással nyomják rájuk. Ugyan először a cég 3D nyomtatókkal állította volna elő a termékeket, ám egyelőre nem árulták el, hogy hogyan, milyen eljárással készültek el ezek a termékek, nem 3D nyomtatókkal az biztos.

Hogy a kezdeményezés pusztán reklám, vagy zöldre festés, nem tudjuk, ha valóban csökkenne vele a tengeri hulladék mennyisége, akkor a Földünknek és mindannyiunknak jó lenne!

 

 

Itt van: Sportmezek és cipők újrahasznosítással

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu