Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Környezeti nevelés

Környezeti nevelés az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Iskolában, terepen, fesztiválokon. Bővebben

Megújuló energiák

Energetikai tanúsítás, hőkamerás vizsgálat, tanácsadás, tervezés, bemutató az Ökoházban. Bővebben

Környezeti tanácsadás

Hol adható le használt sütő zsiradék?Környezei kérdése van? Ha nem tudja hová forduljon, keressen minket!

Zöld homlokzatok

A klímatudatos és a bioszoláris stratégiával rokon zöld építészet közismerten legáltalánosabb jellemzője a növényzet célszerű és tudatos alkalmazása az épületen és annak közvetlen környezetében. Természetesen a zöldfelületek jelentőségét napjainkban már kevesen kérdőjelezik meg, ráadásul a fa- és egyéb növényfajták kerti ültetése mellett az épületek zöldítésével is növelhetjük a minket körülölelő zöldfelületek nagyságát.

A zöldtetők kialakítása mellett ennek egyik legkézenfekvőbb, mégis lehetőségeinkkel ellentétben eléggé mellőzött módja épületeinknek növényekkel való befuttatása.

 Miért érdemes házunkat befuttatni?

 Épületfizikai szempontok: A zöld homlokzatok nagyban hozzájárulnak a külső falak megóvásához. Egyes futónövények levélzete ugyanis a külső falakon tömör takarót alkot, amely nemcsak óvja azt az időjárás viszontagságaitól, de csökkenti annak fizikai és kémiai igénybevételét is. Szigetelő hatásuknak köszönhetően is jelentős szerepet játszanak otthonaink melegének megőrzésében.

Ökológiai szempontok: A homlokzatok befuttatásának, azaz a zöld homlokzatok kialakításának igen kedvező ökológiai adottsága van. Különösen igaz ez a sűrűn beépített városokra, amelyeknek klímája, levegőminősége és növényzetének változatossága lényegesen rosszabb, mint a városon kívül. Ráadásul a levegőt párásító, pormentesítő valamint oxigénnel dúsító tulajdonságuk szintén megkérdőjelezhetetlen.

Klíma és levegőminőség: Az urbanizált közegekben a vidéki falvakkal ellentétben nagyságrendekkel nagyobb nemcsak a por és káros anyagok okozta terhelés, de a levegőhőmérséklet és a zajterhelés is. A zöld homlokzatok nagymértékben hozzájárulnak ezeknek a negatív hatásoknak a tompításához. A futónövények a többi növényhez hasonlóan ugyanis javítják a levegő minőségét. Anyagcseréjük során a napenergia segítségével lekötik a szén–dioxidot és oxigént adnak le a levegőnek. Lombozatuk porszűrőként funkcionál.

Szociológiai és pszichológiai szempontok: A szakértők és a zöld homlokzatot alkalmazó ingatlantulajdonosok szerint a homlokzat befuttatásának szociológiai és pszichológiai szempontjai sem mellékesek.  A zöld növényzettel borított falakat szépnek, élettel telinek látjuk, amelyek kiemelkednek a szürke egyhangúságból. A növények zöldjét valamint a levelek zizegését sokan kifejezetten kellemesnek és megnyugtatónak találják.

Tervezés, kivitelezés, gondozás

Napjainkba már a nem csak a családi házakon, de irodaépületeken, és ipari létesítményekben is egyre gyakrabban tűnik fel a zöld homlokzat, részben a cégek társadalmi felelősségvállalásának keretében.

A házak homlokzatának befuttatásakor rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk, egyrészt azért, hogy a futónövények jól fejlődjenek, másrészt azért, hogy se kellemetlenséget és kárt se okozzanak a közvetlen környezetükben.

Nem árt tehát első körben tisztáznunk a törvényi feltételeket, melyekre az önkormányzatok adhatnak legkönnyebben felvilágosítást. Az építészeti feltételek sem mellékesek, hiszen elvileg minden homlokzatot be lehet futtatni növényekkel, anélkül, hogy ezek abban kárt okoznának. A jó zöld homlokzat előfeltétele ellenben, hogy a növények jól harmonizáljanak az épület szerkezeti adottságaival. Ritkán fordul elő ugyanakkor olyan eset, hogy a homlokzat befuttatását kivitelezni tudjuk anélkül, hogy valamilyen technikai segédeszközről – támasztékok, falvédők, felerősítő eszközök… stb. – ne kelljen gondoskodnunk. Ugyancsak figyelemmel kell lennünk a növények telepítése előtt és után az egyes futónövények igényeire, kapaszkodási formáira, növekedési tulajdonságaira, külső megjelenési jellemzőire, ültetési módozataira valamint későbbi gondozásuk milyenségére is.

 

Itt van: Zöld homlokzatok

Küldetésünk

"Küldetésünk tudatosítani jelen világunk gondolkodási és magatartási mintáinak ön-és környezetpusztító voltát. Fenntartható és zöld alternatívát kívánunk bemutatni, és segítünk közösséget létrehozni, mely alapjául szolgál a zöld változások megvalósításához. "

Kapcsolat

2500 Esztergom, Zamárd u. 11275 hrsz.
Tel./Fax:33/400-150
Mobil:20/968-04-06 
e-mail:info@kornyezetkultura.hu