Hozzátáplálás: bio vagy nem bio?
A baba hat hónapos kora körül elérkezik az idő, amikor az anyatejes táplálást ki kell egészítenünk, és fokozatosan hozzászoktatni a babát az új ízekhez. Ilyenkor elsősorban zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálkozunk, és minden anyukában felmerül a kérdés: bio-t vagy nem bio-t válasszunk?
A hozzátáplálás első lépései
A hozzátáplálás a babák 6 hónapos kora körül válik aktuálissá, amikor a fokozott mozgás következtében a babák már nem elégednek meg az anyatejjel, hanem szilárd ételekre is szükségük van. Nagyon fontos, hogy a hozzátáplálás fokozatosan történjen, és mindig csak egy új ízzel kínáljuk meg a csecsemőt. Az anyukákban ilyenkor nagyon sok kérdés felmerül, például az: mi a jobb a babának, ha saját magunk főzünk számára vagy kész bébiételeket vásárolunk? És ha saját magunk állítjuk elő az ételeket, akkor milyen zöldségekből, gyümölcsökből készüljenek?
Szerencsések azok az anyukák, akik saját maguk termelik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen ezek garantáltan „ellenőrzött” alapanyagokat biztosítanak, így nyugodtan főzhetünk belőle a pici számára is (persze csak akkor, ha nem permeteztük túl őket előzetesen). A piacon vagy zöldségesnél kapható zöldségekkel és gyümölcsökkel ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, hiszen nem tudhatjuk, mikor és mennyire vegyszerezték azokat, mennyi szermaradványt tartalmaznak. Éppen ezért a baba két éves koráig kerüljük ezeket a zöldségeket, és azokkal is legyünk óvatosak, melyek a földben teremnek, mivel ezekben magas lehet a nitrittartalom. A babák emésztőrendszere sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, az új ételekre eltérően reagálhatnak, attól függően, mennyire érzékeny a kicsi gyomra. Éppen ezért zárjuk ki annak lehetőségét, hogy növényvédőszerek maradványait tartalmazzák a zöldségek-gyümölcsök. Ha van a környéken termelői piac, bevásárló közösség, célszerű felkutatni, hiszen ezeken a helyeken megbízható forrásból juthatunk minőségi élelmiszerekhez, zöldséghez, gyümölcshöz.
Mivel a vegyi anyagok felhalmozódása a kicsik testében azonnali vagy későbbi betegségek kialakulásához is vezethet, nagyon körültekintőnek kell lennünk szülőként, hogy kizárjuk ennek lehetőségét.
Részesítsük előnyben a bio alapanyagokat!
Éppen a fentiekben leírtak miatt kell előnyben részesítenünk a biozöldségeket és –gyümölcsöket! Még akkor is, ha azok sokszor sokkal drágábbak és nehezebben beszerezhetőek, mint a bárhol kapható zöldségek és gyümölcsök. Gondoljunk bele, hogy ha a növényvédőszeres maradványokkal terhelt alapanyagok betegségeket okoz, akkor később sokkal többet fogunk gyógyszerekre, különféle terápiákra költeni, és az mennyi szenvedést okoz majd a gyermekünknek.
A bio élelmiszerekkel is legyünk résen, ugyanis nem minden bio, amit akként tüntetnek föl! Keressük a bio-minősítés emblémáit a termékeken vagy kérjük el a termelőtől annak igazolását, hogy zöldségei valóban minősítettek-e.
A hozzátáplálást kezdjük almával és burgonyával, majd jöhet a sárgarépa. Ősszel a sütőtök és más tökfélék (nyáron), majd a cékla, a borsó, zöldbab, a spenót, a sóska, a brokkoli és a karfiol. Természetesen kombinálhatjuk ezeket különféle gyümölcsökkel is.